Sfântă Liturghie de requiem pentru episcopul defunct Florentin

„Bunul Dumnezeu a hotărât astăzi, să-l  cheme  la  el  pe  fiul  credincios,  care  a  slujit  cu devotament, blândețe și înțelepciune poporul încredințat lui, oferind un exemplu viu al vieții de credință tuturor celor care au avut prilejul să-l cunoască.” Acestea au fost cuvintele adresate într-un mesaj de condoleanțe de către episcopul romano-catolic de Oradea Böcskei László eparhiei îndoliate de Cluj-Gherla, la aflarea știrii trecerii la casa Tatălui Ceresc a Preasfințitului  Florentin Crihălmeanu.

Miercuri, 13 ianuarie 2021, în catedrala din Oradea ierarhul diecezei a celebrat în prezența angajaților episcopiei sfânta liturghie de requiem, pentru episcopul defunct. „A fost un episcop, căruia îi făcea plăcere să se afle printre oameni și pe care mulți l-au îndrăgit pentru simplitatea, modestia, bunătatea, dar totodată și înțelepciunea sa” – așa l-a caracterizat pe PS Crihălmeanu celebrantul principal al sfintei liturghii, continuând astfel: „În cadrul Conferinței Episcopale el a fost întotdeauna acela, care ne invita pe colegii episcopi să adoptăm o abordare moderată, încurajându-ne să reconsiderăm anumite problematici controversate. Nu și-a impus niciodată propria opinie asupra nimănui, dar asemeni Bunul Învățător, a putut să vorbească oamenilor în așa fel, încât toată lumea să ia în considerare spusele sale. Prezența și compania sa erau plăcute pentru toată lumea. În persoana sa era prezentă bogăția calităților de ierarh, dar în același timp trăsăturile sale umane i-au conferit adevărata măreție. A știut să fie nu doar episcop, ci și om.”

Episcopul Florentin Crihălmeanu, al Eparhiei Cluj-Gherla, a murit marți, 12 ianuarie 2021 din cauza Covid-19, la vârsta de 61 de ani. Episcopul a decedat în urma unei crize acute cardio-respiratorii, după ce fusese infectat cu Covid-19. Starea sănătăţii sale se îmbunătăţise şi se apropia sfârşitul perioadei de carantinare, atunci când s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie, în urma căreia medicii ambulanţieri chemați să intervină nu au mai putut să îl resusciteze, constatatând decesul.

„Mulțumind pentru tot binele făcut în slujirea Bisericii și pentru exemplul de viață dăruită, continuăm să ne rugăm pentru Preasfințitului Florentin și pentru întreaga comunitate înlăcrimată de dispariția bunului Ierarh.” – a mai transmis episcopul Böcskei în mesajul de condoleanțe, care poate fi citit AICI.