Februárban tovább zajlik a Caritas Catolica téli gyorssegély programja

Meleg étel, ruházati termékek és lábbelik, valamint tüzelő anyagok osztásával siet a Caritas Catolica a téli időszak leghidegebb részében a szükséget szenvedők megsegítésére. Nemcsak Nagyváradon, hanem az egyházmegye más plébániáin is zajlik a gyorssegély program.

Pénteken, 2021. február 12-én ismét meleg ebédet osztottak a Nagyvárad-Olaszi plébániatemplom oldalbejárata előtt, 100 adag élelmet vihettek el a rászorulók, akik között meglepő módon nem csak a leginkább peremre szorult személyeket lehetett felismerni. Minden egyes alkalommal tevékeny szerepet vállalnak a segélyakcióban a plébánia lelkipásztorai, illetve egyháztanács tagjai, Szabó Ervin plébános irányításával. Segítséget nyújtanak továbbá a Caritas Catolica önkéntesei is.

Dunai József, A Caritas Catolica ügyvezető igazgatójától tudtuk meg, hogy a múlt héten az ebéddel együtt meleg kabátokat is osztottak, egy amerikai szponzor, a coloradoi Winter Park Resort támogatásának köszönhetően, ezen a héten pedig cipőket is elvihettek a rászorulók.

Fotó: Caritas Catolica

A Caritas Catolica szociális konyhája egyébként 70 személy számára biztosít rendszeresen meleg ebédet, minden hétköznapon az egész év folyamán, de most, a hideg időre való tekintettel extra segítséget nyújtanak több olyan embernek, akik veszélyeztetettek ebben az időszakban. A téli gyorssegély programot holland partnerekkel, a Stichting Oost Europa Boskoop alapítvánnyal karöltve indították, és három részből áll: decembertől február végéig minden pénteken 100 adag meleg ételt osztanak a Fő utcán, a készletekhez mérten a rászorulóknak meleg kabátokat, cipőket is adományoznak. A program második részében 100 rászoruló személyt és családot támogatnak préselt tüzelőfa-brikettekkel, ugyanis a tél végéhez közeledve sok helyen fogyóban volt már a tüzelőanyag, több esetben szinte életmentőnek bizonyult ez az utánpótlás. A program harmadik részének keretében 150 idős személyhez és többgyermekes családhoz juttatott el a Caritas tartósélelmiszer csomagokat.

A téli gyorssegély program anyagi hátterét a SOEB alapítványon keresztük egy holland protestáns ifjúsági csoport, a Samen In de Naam van God (Együtt Isten Nevében) gyűjtötte össze, egy rendhagyó online kerékpárverseny által. A fiatalok többszáz kilométert tekertek szobabiciklin a virtuális térben, és minden megtett kilométerért támogatást kaptak szponzor cégektől. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség is szerzett támogatást a program lebonyolításához, Böcskei László megyés püspök figyelemmel kíséri és támogatja a rászorulók megsegítését, sok esetben személyesen jelen van és segítséget nyújt az adományok kiosztásában, elbeszélget a rászorulókkal azok testi és lelki szükségleteiről.