Véget ért a házasság hete, tovább zajlik a házasélet

Bár a házasság hete – a házasság különleges megünneplésére szánt hét rendezvénysorozata – hivatalosan véget ért vasárnap, 2021. február 14-én, a párok házasélete tovább folytatódik, és az év minden egyes napján tudatosan kell vállalniuk az Isten előtt egymással kötött szövetség felelősségét.

A házasság hetének eseménysorozatába a Nagyváradi Egyházmegye több plébániája is bekapcsolódott, ennek zárásaként pedig az elmúlt hétvégén több helységben is voltak olyan alkalmak, amikor a helyi plébánosok szervezésében a párok megújították házassági esküjüket, megáldották, megajándékozták egymást.

Mihály Balázs micskei plébános a Tóti filiában szombaton, 2021. február 13-án 18.00 órakor bemutatott szentmise végén áldotta meg az esküiket megújító házaspárokat, akik kivonultak az oltár elé, ahol házassággal kapcsolatos díszlet volt kialakítva. A díszítés alapjául szolgáló fehér vászonra írták a házastársak azokat a szavakat, amelyek a házasságuk szempontjából fontos értékeket fejezik ki. Meglepetésben is részük volt, hiszen a plébános mindegyik párnak két-két borítékot nyújtott át: az egyikben, amelyet otthon nyithattak ki, imafüzetek és imádságra hangoló nyomtatott anyagok voltak, míg a másikban árva és mozgássérült gyermekek kézimunkáját találhatták meg. Ezeket olyan házaspároknak készítették, akik házasságukban egészséges gyermekeket nevelnek, akik nincsenek megfosztva a szülői szeretettől. Ennek a lapnak a hátára mindkét fél öt olyan tulajdonságot kellett írjon, amelyet értékel házastársában. Micskén, a házasságot vasárnap, 2021. február 14-én, a 10.00 órakor bemutatott szentmise végén ünnepelték. Mindkét helységben Te Deummal zárult az ünnepség, és csoportképet is készítettek. Egyébként a házasság hetében minden este 19.30-20.30 között a plébánia Facebook oldalán élőben közvetített szentségimádást tartottak, amelyben a házaspárokért imádkoztak.

Margittán, valamint a Nagyvárad-újvárosi templomban is hasonló ünnepségek által fejezték ki a házasságra való odafigyelés fontosságát, a vasárnapi szentmisék alkalmával. A Nagyvárad-olaszi templomban a szentmise végén a Bádon házaspár és a Vajna család tett tanúságot a házasélet örömeiről.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, egy héttel meghosszabbítják a Házaspárok útjának végigjárási lehetőségét Nagyváradon. A házaspárokat és a házasságra készülő fiatalokat 2021. február 15-21. között várják a Püspöki Palota kertjébe, a hét bármelyik napján, reggel 6 és este 10 óra között. A 16 állomás érintésével a felek újra egymásra találhatnak, felfedezhetik közös hivatásukat és segítséget kaphatnak arra, hogy gyermekeiket szeretetben neveljék. A szentírási idézetek, elmélkedések ösztönzést adnak arra, hogy elgondolkodjanak életük egyes mérföldkövein és beszélgessenek egymással. Akiknek nem áll módjukban személyesen ellátogatni a Püspöki Palota kertjébe, a stációkhoz tartozó elmélkedéseket az egyházmegye honlapján is megtalálják.