Szentmisét mutattak be a járvány áldozataiért a nagyváradi székesegyházban

A koronavírus-járvány áldozataiért mutatott be szentmisét a nagyváradi székesegyházban Böcskei László megyés püspök szombaton, 2021. február 27-én. A szentmisében különösképpen imádkoztak azokért a gyászoló családokért, akiknek fájdalmát a járványügyi előírások is tetézték, hiszen sokan nem adhatták meg megfelelő módon a végtisztességet elhunytjaiknak.

Bevezetőjében Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: 2020. február 26. volt az a nap, amikor a mi országunkban az első koronavírustól fertőzött személyt diagnosztizálták. Egy évet töltöttünk el tehát az akkor hirtelen ránk köszöntött hangulatban, s azóta az egész világ figyelme erre a járványra, s ennek következményeire összpontosul. A romániai megjelenésétől egészen a szentmise napjáig, vagyis 2021. február 27-ig a megfertőzöttek száma elérte a 799.169-et. A statisztikák és az elmúlt hónapokban átélt ilyen-olyan élményeknek a tapasztalata ugyanakkor azt mutatja, hogy az elmúlt hónapokban 20.287 személy távozott el az élők sorából a fertőzés miatt, illetve azért, mert ez más betegségeknek a kifejlődését vagy súlyosbodását eredményezte. „De nem azért vagyunk itt, hogy a járvánnyal kapcsolatos elméleteket vitassunk vagy gyártsunk, és statisztikai adatokat elemezzünk, hanem amiatt, mert nem tudunk érzéketlenek lenni akkor, amikor annyi sok testvérünk eltávozott közülünk, sok-sok család búcsúzott szeretteitől különlegesnek mondható körülmények közt, amikor az elbúcsúzás úgymond normalitásától is megfosztott sokakat ez a járvány és az időszak” – fogalmazott. Hozzátette: az élet és a halál harcát követjük, és azt látjuk, hogy sokan nagyon hirtelen és váratlanul távoznak közülünk, ezért is kell gondolnunk a meghalt ismerőseinkre, barátainkra, mindazokra, akik közel álltak hozzánk, a családokra, amelyek talán ezekben a pillanatokban is siratnak valakit. „Ez a mai este az imádságnak az ideje, az emlékezésé és a szolidaritásé. Imádkozunk azért, hogy a halottak befogadást nyerjenek Isten országába, hogy a gyászolók lelki erőt kapjanak a jóságos Istentől. Emlékezünk a halottakra, és együtt érzünk az őket siratókkal.”

A latin nyelven bemutatott szentmise végén a főpásztor azt kérte ismét: próbáljunk meg úgy élni, hogy emlékezünk, imádkozunk és együtt érzünk. Az elmúlt hónapok történései ugyanis figyelmeztetnek és tanítanak bennünket. Az egyik tanulság pedig talán az, hogy próbáljunk többet és jobban figyelni egymásra, megbecsülni és értékelni egymást, hiszen bármikor elveszíthetünk valakit, máról holnapra arra ébredhetünk, hogy elszakadunk hozzánk közel álló emberektől. Tudjunk egymásra vigyázni nemcsak járvány idején, hanem az óhajtott normalitásban is, amíg még időnk van a földi életben, és aztán úgy tudjunk elbúcsúzni, hogy azt a hitünk reményében és fényében tesszük.

A szertartáson közreműködött a Kristófi János orgonista, karnagy által vezényelt kórus, elhangzott Kersch Ferenc Requiemje.

Forrás: erdon.ro

KÉPEK  |  VIDEÓ