Segélyakciókkal készülnek Húsvét ünnepére

„Keresztény vagyok, embertársaim szenvedéséből én is részt kérek” – hangzott el a nagyváradi Caritas Catolica munkatársainak keresztúti ájtatosságán melyet Egeli József plébános, aligazgató vezetett az elmúlt héten. Ebben a lelkületben készültek a Caritas munkatársai a feltámadás ünnepére. A húsvéti előkészületnek pedig fontos része, hogy közös erőfeszítéssel a szokásosnál is több elesett emberen és rászoruló közösségen segítsenek a nagyhét folyamán, szebbé téve ezzel a szegények ünnepét, és gazdagabbá az ünnepi asztalukat.

Ennek megfelelően a nagyhét folyamán 150 tartósélelmiszer-csomagot osztottak szét az egyházmegyei Caritas munkatársai és önkéntesei, a holland Boskoop-i SOEB alapítvány támogatásával. A méretes csomagok cukrot, olajat, rizst, száraztésztát, szalámit, kalácsot, margarint, valamint konzerveket tartalmaztak, melyek több hétre fedezik egy-egy család alapélelmiszer szükségleteit.

Ezenfelül a Caritas szegénykonyhájának további 90 regisztrált ellátottja részesül sonkát, kalácsot, leveskonzerveket és egyéb tartósélelmiszereket tartalmazó segélycsomagokban a katolikus és ortodox húsvétkor egyaránt. A csomagok tartalmának jelentős részét a Nagyváradi Egyházmegye plébániáin szervezett Nagyböjti Élelmiszergyűjtés keretében a hívek által adományozott tartósélelmiszerekből állították össze, melyeket kiegészítettek Peter Zidar osztrák állandó diakónus és a Caritasverband Passau segélyszervezet támogatásával biztosított ünnepi élelmiszerekkel.

Az egyéni segélyezés mellett a Caritas Catolica intézményes szinten is támogatja a rászoruló közösségeket. A nagyhét folyamán összesen 1900 befőttesüveg almapürét, lóbabot és répát adományoznak a hátrányos helyzetű roma családok megsegítésével foglalkozó Ciore Roma Alapítványnak, valamint a holland HAK vállalat felajánlásából további 620 kg babot, borsót és egyéb eltett zöldséget juttatnak el az Országos Élelmiszerbank nagyváradi fiókszervezetéhez, amely több tucatnyi szegények megsegítésével foglalkozó civil szervezet számára osztja tovább azokat.

Tovább folytatódott ugyanakkor a szegény közösségek ruhaadományokkal való ellátása, amely egyébként egész évben zajlik. A nagyböjti időszakban összesen mintegy 6400 kg használt ruhát, cipőt, piperecikket és háztartási eszközt adományoztak a székelyhídi, tenkei, és biharhosszúaszói önkormányzatok szociális osztályainak, amelyek továbbadják azt a helyi közösségeknek.

Ezekkel a felajánlásokkal igyekszik az egyházmegyei Caritas szervezet hozzájárulni ahhoz, hogy a rászorulók legalább erre a kis időre, felhőtlenebbül, a szükségek nyomasztó terhétől felszabadult lelkülettel várhassák a feltámadás ünnepét, és bőségesebb asztalnál költhessék el az ünnepi ebédet.

A Caritas Catolica sajtószolgálata