Alkotói pályázattal készültek az Eucharisztikus Kongresszusra

Pályázatot hirdettek január végén a gyulafehérvári, szatmári, nagyváradi és temesvári római katolikus egyházmegyék I–IV. és V–XII. osztályos tanulói részére azzal a céllal, hogy a diákok az oltáriszentséghez közelebb kerülve készüljenek a 136 nap múlva Budapesten megszervezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

A pályázatot a hitoktatás romániai újrakezdésének 30. évfordulójára létrehozott hittan.ro portál szerkesztősége hirdette meg, két kategóriában: Az Oltáriszentség és családom címmel I-IV. osztályos tanulók számára, valamint Őáltala, Ővele és Őbenne címmel V-XII. osztályosok számára. Előbbi felhívásra képzőművészeti alkotásokkal lehetett jelentkezni, utóbbira digitális kiskönyvekkel. Az elemisták összesen nyolcvankilenc pályaművet küldtek be (a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumból harminckilencet), míg a többiek harminckilenc úgynevezett e-bookot készítettek, köztük két Szent László iskolás diáklány.

A nagyváradi „házi” díjátadó ünnepséget szerdán, 2021. április 21-én tartották a Szent László Líceum kápolnájában. Valamennyi résztvevő kapott ajándékba kifestőkönyvet, feladatfüzetet, naptárt, emléklapot, NEK-feliratos karkötőt, kitűzőt és pólót az európai magyar katolikusok lapjának (Életünk), a kolozsvári Verbum Kiadónak, valamint a NEK titkárságának köszönhetően. Emellett különdíjban részesült a negyedikes Perei Dániel és a tizenegyedikes Gyarmati Noémi. A rajzokat kiállították az iskola kápolnájának falára.

Benedek Ramóna hitoktató ünnepnek nevezve a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülési időszakot. Meglátásában a pályázó diákok bebizonyították, hogy az életükben milyen fontos szerepet tölt be Krisztus. Nincs első, második és harmadik díj, hiszen mindenki a legjobbat hozta ki magából – a szíve gazdagságát, a Jézus iránti szeretetét a saját maga módján mutatta meg a világnak. Ezért aztán mindenkinek a munkája pozitívan lett értékelve, hangsúlyozta.

Konrád Katalin igazgatónő rámutatott annak szépségére, ahogyan a diákok kifejezésre juttatták Jézus jelenlétét az Oltáriszentségben. Van, aki kívülről láttatott egy templomot, más belülről ábrázolta az istenházát, és olyan is akadt, aki a szentostyát örökítette meg papíron. Tükröződik az alkotásokban továbbá az is, hogy egyesek már többet tudnak Jézusról, mivel már volt elsőáldozó.

Szabó Ervin, az iskola lelki vezetője arról beszélt röviden és a gyermekek számára is érthető módon, hogy miben rejlik a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelentősége, mit üzen a hívő keresztény emberek számára.

Az egyik különdíjas, Gyarmati Noémi a következőket nyilatkozta: egy nagyon kreatív számítógépes programban dolgozott, mely szerinte lehetőségek végtelen tengere, hiszen filmrészleteket, zenéket, hangot, képeket lehet bevágni, szöveget szerkeszteni a használatával. „Úgy érzem, a legnagyobb nyereség talán nem is annyira a különdíj, hanem az, hogy örömöt okoztam azok számára, akik mérhetetlenül sok időt, türelmet és szeretetet fektetnek a hitembe. Egy tanúságtételként éltem meg az egészet” – fogalmazott.

A rendezvényt a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatta.

Forrás: erdon.ro / Ciucur Losonczi Antonius

VIDEÓ