Bemutatták Nagyváradon a templomfelújítási programot

Az erdélyi magyar történelmi egyházak elöljárói Soltész Miklóssal, Magyarország egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával találkoztak 2021. május 13-án a nagyváradi római katolikus püspöki palotában. Böcskei László megyés püspök házigazdaként köszöntötte a vendégeket, majd az államtitkár ismertette a magyar kormány által elindított, 26 milliárd forintos kerettel rendelkező templomfelújítási programot. A tanácskozáson, amelynek első – nem nyilvános – része a díszteremben zajlott, részt vett Tánczos Barna Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere is.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök örömét fejezte ki, hogy hosszabb idő után ismét sikerült Isten segítségével olyan tartalmas találkozót szervezni, amely a közösségi élet épülését és megerősítését szolgálja.

A tárgyaláson nem csak az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetői vettek részt, hanem magas rangú hazai és magyarországi kormánytisztségviselők is, jelét adva annak, hogy a politikai szféra képviselői figyelemmel követik az egyházak tevékenységeit, támogatják a közösségek javát szolgáló kezdeményezéseket.

A Nagyváradi Egyházmegye főpásztora megköszönte a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök mindenkori támogatását, mely által erősödik a jelenlétünk a szülőföldünkön, nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, és javul az életminőségünk.

Soltész Miklós reményét fejezte ki, hogy a járvány lecsengése után az elmaradt programok újraindulhatnak, hiszen mindannyiunk közös ügye a magyarság megmaradása, a magyar-román kapcsolatok ápolása és a békés együttélés. Az államtitkár rámutatott arra is, hogy a jelenlevő Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterként a teremtett világért is felel, így tevékenysége az egyházi élettel is kapcsolatba hozható. Azt is kiemelte a magyar kormány képviselője, hogy az elmúlt évtizedben szerte a Kárpát-medencében pozitív értelemben megváltozott a politikai viszony a szomszédos államokkal, népekkel. A kormány az egyházi vezetőkkel és más közéleti szereplőkkel együtt dolgozik, hogy ez a jó viszony magyar-román vonatkozásban megvalósuljon és megmaradjon.

A kormány még a nagyhéten döntötte el, hogy közel huszonhat milliárd forintot fordít a magyar templomfelújítási programra, amely keretében Magyarország területén 1400, a külhonban pedig 400 templom újulhat meg. Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban 219 településen 262 templom megújításához járul hozzá Magyarország kormánya, mindez pedig 3,3 milliárd forintból valósul meg. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye 103,4 millió forintos támogatásban részesül, ebből hét templomot fognak felújítani. Az említett támogatás a hitélet, és a közösségi élet megerősítését célozza meg, de ezáltal munkahelyek is teremtődnek és megszépülnek a települések, ami miatt a turizmust is fellendülhet.

Tánczos Barna az erdélyi magyarok nevében mondott köszönetet a támogatásért.

KÉPEK  |  VIDEÓ