A nagyváradi Szent László plébánia önkéntesei találkoztak a főpásztorral

Rendkívüli járványidőkben rendkívüli tevékenységéről számolt be az egyházmegye elöljárójának a nagyváradi Szent László plébánia szeretetszolgálat csoportja. Pék Sándor plébános kíséretében érkeztek a Püspöki Palota dísztermébe szerdán, 2021. május 26-án azok az önkéntesek, akik az egyházmegyei érdeméremmel idén kitűntetett Lakó Eszter vezetésével ellátják az újvárosi plébánia területén a szeretetszolgálati teendőket.

Amint a beszélgetésből kiderült, lelkesen végzik a munkát a rászorultak segítésében, és éppen ott igyekeznek segítséget nyújtani, ahonnan jelzést kapnak, hogy szükség van rá, lehetőségeik korlátjain belül. Évente két alkalommal – Karácsony és Húsvét előtt – juttatnak tartós élelmiszercsomagokat 70-80 rászoruló családnak, és egyedül élő személynek, de rendszerességgel eljárnak bevásárolni, takarítani, tüzelő anyagot vinni, ott ahol ez szükséges. Egy kis reményt és enyhülést szeretnének nyújtani a szenvedésben, több embertársuk számára. Aggódnak, hogy mivel ők maguk is szépkorúak, amikor nem tudják már vállalni ezt a szolgálatot, nem lesz majd utánpótlás a fiatalok közül.

Válaszul és biztatásul erre a kifejezett aggodalomra, Böcskei László megyés püspök egy külföldön, mégpedig a Caritas Catolicat támogató holland közösségben megtapasztalt példát hozta fel, ahol a közösség tagjai maguk is előrehaladottak a korban, de ennek ellenére lendülettel tovább folyatják a karitatív szolgálatot, arra hivatkozva, hogy ha ők nem teszik, akkor a fiatalok kitől láthatnak követendő példát. Ha majd ők nem tehetik, akkor a mostani fiatalok folytatni fogják, mert látták az ő példájukat. Ilyen értelemben nem csak magának a megsegítési cselekedeteknek van értéke, hanem ezt meg is kell mutatni, láthatóvá is kell tenni, hogy példaértéket is nyerjen, és akkor a fiatalok is be fognak kapcsolódni.

A főpásztor megköszönte az önkéntesek áldozatos munkáját, valamint a lelkipásztor odafigyelését és irányítását.