Úrnapja Székelyhídon

Ünnepi szentmisét mutattak be és körmenetet tartottak csütörtökön, 2021. június 3-án 18.00 órakor Krisztus szent testének és vérének ünnepén a székelyhídi plébániatemplomban.

A szentmisét Kuglis Gábor helyi plébános mutate be, aki prédikációjában az ünnep jelentőségéről beszélt: Úrnapján Jézus Krisztust ünnepeljük, aki egészen felajánlotta magát Istennek és odaajándékozta magát nekünk, embereknek. Ilyenkor kilépünk a templom falai közül az Oltáriszentséggel, kifejezve ezzel azt, hogy Jézus küldetése mindenkihez szól, nemcsak a templomba járókhoz. Jézus megszólít mindenkit és felajánlja az Ő szeretetét mindenkinek. Örömmel fogadja az ünneplőket. Mi emberek testi-lelki értelemben szegények vagyunk. Akkor lehetünk igazán gazdagok, ha ajándékozunk, ha adunk a másik embernek: támaszt, vigaszt, szeretetet. Az ajándékozás öröme tölti meg az Úr Jézus szívet is, erre emlékezünk, ezt ünnepeljük ilyenkor.

Úrnapját Pünkösd után, Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön üljük, amikor az egyház Krisztus testét és vérét, az Oltáriszentséget ünnepli. Díszes virágsátrakban négy oltárt állítottak a székelyhídi hívek a templomkertben, az Oltáriszentségben jelen levő Jézus iránti tisztelet kifejezésének a jeléül. Az ünnepi szentmise után a hívek kivonultak a templomból. Elől haladtak a gyermekek, akik kosaraikból virágszirmokat szórtak az Oltáriszentség előtt az úton.

A sátrak zöld ágaihoz, az elhintett szirmokhoz különféle hagyományok fűződnek, a szentelményekből hazavitt virágokat a ház négy sarkába helyezik, hogy ne érje villámcsapás, vagy egyébb baj. Bizonyos helyeken a betegek közelébe tettek a hazavitt virágokból, a mielőbbi gyógyulás reményében.

A templomban elénekelt Te Deummal és szentségi áldással ért véget az ünnep.

Tatai István