Tíz gyermek járult először szentáldozáshoz Margittán

Ünnepi szentmise keretében első alkalommal vette magához 2021. június 6-án, vasárnap az oltáriszentségben jelen levő Krisztust Margittán tíz fiatal: egy lány és kilenc fiú. A különleges alkalom miatt ezen vasárnap délelőtt három szentmisét mutattak be, a tumultus elkerülése érdekében. A nagymisére főképpen az elsőáldozókat és hozzátartozóikat várták, melynek főcelebrátora Tóth Attila Levente plébános volt, akivel Nagy Jácint segédlelkész koncelebrált.

Ünnepélyes bevonulással kezdődött a szentmise, melyet követően a plébános köszöntötte az elsőáldozókat és hozzátartozóikat. Kiemelte, hogy majdnem két évig készültek erre az ünnepi alkalomra. Isteni ajándéknak tekinti, hogy ez idő alatt övéi lehettek ezek a gyerekek. Köszönetet mondott a szülőknek, amiért erre az időszakra reá bízták gyerekeik vallási nevelését. Isten áldását kérte a gyermekekre és családjaikra. Kiemelte, hogy a gyermek áldás a szülők és a világ számára egyaránt, tulajdonképpen isteni ajándék. „Ezért kell nap mint nap hálát adnunk gyermekeinkért. Ebben a szentmisében azért is imádkozunk, hogy önök ezután is jó anyukák és apukák legyenek.” A gyerekek a felkészülés során elsajátították az élet alapértékeit azáltal, hogy megtanulták a Tízparancsolatot. Egy történettel illusztrálta, hogy tulajdonképpen mindenki olyan világban szeretne élni, ahol betartják a Tízparancsolatot. A továbbiakban a gyerekek tanúságot tettek arról, hogy felkészültek Jézus testének és vérének befogadására. Ezt követően égő gyertyával a kezükben megújították a keresztségi fogadalmat, amely után sor került az elsőáldozásra: előbb a gyerekek, majd a szülők és hozzátartozók.

Az ünnepi mise folytatásában a gyerekek jelképes ajándékot adtak át felkészítőjüknek, majd az egyik szülő a többiek nevében mondott köszönetet a plébánosnak és a segédlelkésznek. Az ünnepélyes kivonulás után a gyermekek a sokéves szokásnak megfelelően közös reggelire mentek a katolikus ifjúsági házba. Mostantól főképpen a szülők nevelési felelőssége lesz az, hogy ezek a gyerekek rendszeresen járjanak templomba járuljanak a szentáldozáshoz, hiszen mindenképpen értékes az, ha a gyermek aktív tagja marad egy egyházi közösségnek. Erről az értékről kár lenne lemondani.

Forrás: erdon.ro