Megnyílt a püspöki palota első emeletén az állandó egyházházművészeti kiállítás

Zártkörű ünnepség keretében nyitották meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egyházművészeti gyűjteményét a püspöki palota első emeletén szombaton, 2021. június 12-én. A nagyközönség keddi, csütörtöki és szombati napokon tekintheti meg az állandó kiállítást előzetes egyeztetés alapján.

„Csináljátok tovább” – idézte Böcskei László jelenlegi megyés püspök elődjét, Tempfli Józsefet, aki ezekkel a rá jellemző egyszerű szavakkal adta át neki 2009. március 5-én a püspöki palota kulcsát. A feladat tehát adva volt, de hogy mit, hogyan és miből, még az ismeretlen titkok közé tartoztak akkor sokak számára. „Tudtuk azonban, hogy ismét haza érkeztünk, és az elődeink által ránk hagyott örökség minket is kötelez, mert tovább kell építenünk az intézményeinket és erősíteni a közösségünket” – hangsúlyozta a történelmi jelentőségű ünnepségen (melynek zenei aláfestéséről Oláh Gabriella és Székely Boglárka gondoskodott hegedűjátékával) az egyházmegye mostani elöljárója. Kiemelte, hogy menet közben aztán sikerült megtalálni azt a modus vivendit, mely garantálta, hogy a még a püspöki palotában működő Körösvidéki Múzeum tevékenységével párhuzamosan lassan, de biztosan alakítsák a saját arculatukat a térségben. Követték a céljaikat úgy, hogy közben ne dolgozzanak mások kárára, de biztosítsák azt a kapcsolatrendszert, mely a vallási, kulturális és művészeti élet hatékonnyá tételéhez elengedhetetlennek mutatkozott. Persze voltak, és talán még most is vannak kételkedők, akik csak külsős statisztaként követik a fejleményeket, de még többen vannak azok, akikben még mindig él a vágy, hogy értékeink megosztásával tegyük nemesebbé és jövőbe mutatóvá a jelenünket, mely mindannyiunk számára sok kibontakozási lehetőséget tartogat.

Egy eléggé hosszú tervezést követően 2017. december 17-én magyar kormánytámogatással elkezdődhettek a felújítási munkálatok, melyek még nem fejeződtek be teljesen (erre őszig várni kell), de már elegendő teret biztosítanak ahhoz, hogy „új eszközökkel és igényes jelenlétünkkel a közösség szolgálatára siessünk” – fogalmazott a főpásztor. Megjegyezte: lépésről-lépésre a püspöki rezidencia és környezete mindig meglepte valamivel az ott megforduló vándort vagy látogatót, és most elérkezett a pillanata annak is, hogy az épület egy része át legyen adva a rendeltetésének, ezért megnyitják az egyházművészeti kiállítást azokban a reprezentatív termekben, melyek értékben és szépségben a legtöbbet nyújthatnak az érdeklődők számára.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Fidesz-kormány 2010 óta azon is fáradozik, hogy a külhonban levő egyházak minden segítséget megkapjanak hitéleti és közéleti tevékenységükhöz, a katolikus egyház pedig erős támasza a magyar megmaradásnak. „A kulturális sokszínűség megőrzése közös feladatunk. Fontos, hogy kimondjuk: a Bihar megyei kulturális intézmények önállóságának megtartása olyan ügy, melyért nemzetiségtől függetlenül együtt kell, hogy kiálljunk. Bízunk abban, hogy akik a megye jövőjéről döntenek választott tisztségeikben, belátják, hogy ennek a régiónak a felemelkedéséhez továbbra is önálló, erős kulturális intézményekre van szükség” – jelentette ki az államtitkár.

Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára megköszönte a magyar állam nagyvonalú támogatását. Azt mondta: régebben nyitott szellemiség jellemezte Váradot, nem számított, hogy ki a román, a magyar vagy a zsidó, mert egymást tisztelték és megbecsülték az emberek. „Nagyon remélem, hogy akiknek most a kezében van a kulturális intézményeinknek a sorsa, fogják azt tudni, hogy … a szabad alkotást fel kell karolni, alázattal. Ne mi mondjuk meg azt, hogy ki, mit, mikor és hol alkosson.” – közölte Hegedüs Csilla.

A beszédek után Csorba Sándor levéltáros és Lakatos Attila muzeológus szakszerű vezetésével meg lehetett tekinteni a tárlatot, melynek kurátora Lakatos-Balla Tünde. Az építtető Patachich Ádám püspök törekvéseit tükrözik a feltárt festett termek. A gyűjtemény legrégebbi darabja az az oltárkő, amelynél Benkovich Ágoston püspök először misézett a kivonuló törökök nyomán a 17. században. Láthatóak az egyházmegye vallásos festészeti- és portrétárának legjelentősebb darabjai a reneszánsztól a 19. századig, a liturgikus ötvösgyűjteménye, élén az ország egyik legkülönlegesebb barokk műtárgyával, a Polentári-monstranciával. Emellett megcsodálható a 18-19. századi egyházi textilgyűjtemény egy része, amely olyan európai különlegességekkel büszkélkedik, mint a székesegyház Mária Terézia díszornátusa, vagy Lipovniczky István püspök Rómában viselt miseruhakészlete. A szakrális tárgyak mellett bepillanthatunk Ferenc József és Erzsébet királyné váradi lakosztályába is.

A nagyközönség keddi, csütörtöki és szombati napokon tekintheti meg az állandó kiállítást a Kanonok sori vallásturisztikai irodával történő előzetes egyeztetés alapján, 11 órától, illetve 15 óráktól. Bővebb információk: tourinfo.varad.org (weboldal), 0359-433-401, tourinfo@varad.org.

Bihari Napló

KÉPEKVIDEÓ 1  |  VIDEÓ 2