Szent József, Krisztus gondviselő oltalmazója

Folytatódott a nagyváradi Szent József-telepi plébániatemplomban szerdán, 2021. június 16-án, a januárban elkezdett nagykilenced. A hatodik imaalkalom szentmiséjének főcelebránsa és szónoka Vass Csaba lazarista szerzetes, katalintelepi plébános volt, aki Szent Józsefről, mint Krisztus gondviselő oltalmazójáról beszélt.

Ferenc pápa 2020. december 8-án tette közzé Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelét abból az alkalomból, hogy Szent Józsefet, Mária jegyesét 150 éve nyilvánították a katolikus egyház védőszentjévé. Az egyházfő egyúttal meghirdette a Szent József-évet, mely 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tart. Boldog IX. Piusz pápa 1870. december 8-án írta alá Quemadmodum Deus kezdetű dekrétumát, mellyel a katolikus egyház védőszentjévé nyilvánította Szent Józsefet. Ez előtt tisztelegve hirdette meg Jézus nevelőapjának évét Ferenc pápa, aki Szent Józsefnek nagy tisztelője. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében nagykilenceddel ünneplik meg az évet, amelyet az egyházmegye Szent József tiszteletére szentelt legnagyobb plébániatemplom közössége és plébánosa, Bărbuţ Péter kezdeményezett az Erdélyi Mária Rádió, és annak műsorigazgatója, Karácson Tibor közreműködésével. Folyó évben a januártól szeptemberig terjedő időszakban, minden hónap harmadik szerdáján emlékeznek meg különleges módon Szent Józsefről szentmise bemutatásával, a rózsafüzér férfiak általi elimádkozásával, tanúságtétellel, valamint szentségimádással.

Prédikációjában Vass Csaba lazarista szerzetes arra hívta fel a figyelmet: Szent József személyéhez számos megközelítéssel irányult mindig a hívő ember – miként tudjuk őt megszólítani, milyen példakép áll előttünk, hogyan nevezhetjük őt? A nagykilenced hatodik alkalmán azonban csak mint Krisztus gondviselő oltalmazójáról szeretne elmélkedni róla. Az oltalmazó szinonimái az óvó, a védelmező, a segítő, idegen szóval a protektor. Egy ilyen tulajdonságokkal rendelkező ember nagy kincs számunkra. Biztonságot nyújt, és ugyanakkor aki másokat oltalmazni tud, az a helyén kell, hogy álljon stabilan, hogy aki belé támaszkodik, annak biztos támaszpont lehessen. Szent József is ilyen „igaz ember” volt: meglátta a nehéz helyzeteket, észrevette, hogy hol van rá szükség, és a helyén maradt, hogy segítsen Máriának. Az oltalmazó ember szelíd is – nem félemlít meg senkit, parancsol, támad, ellenséges vagy kelt megszégyenítést. Belső szilárdságra is szüksége van, mert a maga gondjai mellett másoknak is a nehézségeit, gondjait, küzdelmeit megpróbálja felvállalni, átérezni. Nem méregeti az időt és energiát, hogy mennyit és hányszor segített, hanem önzetlenül teszi ezt. És oltalmazni valakit azt is jelenti, hogy a jó oldalán harcolni a sötét erőkkel szemben. Szent József pedig nemcsak úgy egyszerűen, minden indok nélkül áll előttünk, hanem azért, hogy példát mutasson, mint Krisztus oltalmazója. Nekünk is feladatunk tehát, hogy másokat oltalmazzunk, s ezzel hozzájáruljunk a fény hordozójának győzelméhez. A mi felelősségünk, hogy milyen világot építünk – ahol lehet békében élni, vagy ahol az erőszak tombol – hangsúlyozta a szentmise szónoka.

Forrás: erdon.ro