Töltekezés és örömteli találkozások lehetősége az idei Múzeumok Éjszakáján

Ismét az örömteli találkozások helyszínévé vált a nagyváradi római katolikus püspöki palota és annak kertje szombaton, 2021. július 3-án. A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat, amelyhez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség idén újra csatlakozhatott, mozgásba hozta a város lakóit, akik a hosszú korlátozási hónapok után talán most először mertek bátrabban elindulni a kultúra által kínált töltekezési lehetőségek felfedezésére, és egymás felé.

A rendezvény teljes ideje alatt, 19 és 24 óra között közel 1.500 érdeklődő látogatta meg a püspöki palotában nemrég megnyílt egyházművészeti gyűjteményt, miközben több mint hatszázan keresték fel a Gránátalma Patikatörténeti Múzeumot, a székesegyház küszöbét átlépő látogatók száma pedig meghaladta az ezret.

A püspöki palota bejáratánál Böcskei László megyés püspök fogadta az első látogatókat, rövid beszédében történelminek nevezve ezt a pillanatot az egyházmegye számára, majd személyesen adta át az első néhány belépőjegyet.

Az egyházmegye elöljárója kiemelte, hogy bár eléggé nagy óvatossággal, de mégis megnyitották az egyházi intézmények, létesítmények kapuit az érdeklődők előtt. „Idén is megmutatjuk a székesegyházat, a barokk kornak ezt a remekművét. Továbbá a Gránátalma Patikamúzeumot látogathatják meg az érdeklődők, ami két évvel ezelőtt valósult meg. Ami idén a legnagyobb újdonság, az a püspöki palota már elkészült részeinek a látogatása, az első emeleten kilenc teremben berendezett egyházművészeti kiállítás. Újdonságot jelent a püspöki palotának eddig felújított részeinek – előcsarnok, impozáns lépcsőház, díszterem – a meglátogatási lehetősége is. Már több mint három esztendeje folyik a püspöki palota külső-belső felújítása, tudjuk, hogy mi minden előzte meg ennek az épületnek a visszaszerzését. Most pedig – talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy – régi fényében meg tudjuk mutatni, meg tudjuk nyitni a látogatók előtt, és ezzel egy fontos üzenetet próbálunk átadni, megfogalmazni, mégpedig azt, hogy ez egy olyan központ akar lenni, ahol az emberek találkoznak, töltekeznek és gazdagodnak lelkiekben.

Lakatos Attila kulturális referens arról beszélt, hogy ez az első alkalom, amikor az egyházmegye három látogatható objektummal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvényhez. Magának a rendezvénynek a legnagyobb jelentősége az, hogy ilyenkor nem a hagyományos turisztikai réteg jön el erre a látogatásra, hanem főleg a helyi, városi közönség, ezen belül pedig a helyi román ajkú közösség nagy számban jelenik meg ezeken a kiállításokon. Ez egyben a párbeszédnek is a lehetősége, alkalom arra, hogy megmutassuk egymásnak értékeinket – mondta az egyházművészeti gyűjtemény felelőse.

Nagy érdeklődéssel viszonyultak a látogatók város szinten is a programban résztvevő kulturális intézmények által látogatásra felkínált kiállítások, múzeumok iránt, a program szerinti éjféli záráskor sokan voltak még olyanok, akik szerettek volna bejutni. Mindez azt mutatja, hogy az embereknek nagy szükségük van az ilyen jellegű töltekezésre, ezt az igényt próbálja kielégíteni folyamatosan bővülő kínálatával a nagyváradi római katolikus egyházmegye is.

KÉPEK  |  VIDEÓ 1 VIDEÓ 2