Nyári gyerektáborok a Kanonok soron

Százhúsz gyermeket foglalkoztattak 2021. július 5-9. között a nagyváradi Kanonok soron zajló két gyermektáborban: ötven résztvevője volt az Egyházmegyei Zeneközpont vezetője, Oláh Gabriella és munkatársai által szervezett Zenetábornak, míg a Partiumi Háló Egyesület gyermektáborát hetvenen látogatták a hét folyamán. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával szervezett gyermekfoglalkozások helyszínét képezte a székesegyház előtti tér, a palota kertje, valamint a pasztorális központ termei. A programban helyet kaptak a lelki töltekezés lehetőségei, az ima és a szentmise, a különböző zenei műfajokkal való ismerkedés, a zenetanulás, éneklés, a tánc, a természet szemlélése, kirándulás és ami talán a legfontosabb, különösen az elmúlt időszak bezártságára való tekintettel, sok-sok játék és jókedv.

Mindkét tábornak a szervezői azt tűzték ki célul, hogy lehetőséget biztosítsanak a gyermekek számára az egymással való találkozásra, a kikapcsolódásra, töltekezésre, és nem utolsó sorban a Jóistenre való figyelésre, akár a természet szépségének a megcsodálása által. Több témakörben fordítottak figyelmet az Oltáriszentségben jelen levő Jézusra, ami egyben ráhangolódást is jelentett a közelgő őszi Eucharisztikus Kongresszusra.

A Konrád Katalin és munkatársai által megszervezett idei hálós tábor, amelyen a katolikus gyermekek mellett más felekezetűek is részt vettek, három fő téma köré épült: biztonság-félelem, teremtés-környezetvédelem, valamint média-valóság. A táborozók feltérképezték félelmeiket, és megpróbálták megfejteni, hogy mi állhat ezek hátterében, majd arra keresték a választ, hogy mi adhat biztonságot, mi segíthet nekik bátraknak maradni. A második foglalkozási körben a teremtett világgal való kapcsolatukat elemezték, a tudatos környezetvédelemre összpontosítottak. A harmadik témakör a média és a valóság kapcsolatát dolgozta fel.

Több önkéntes segített a tevékenységek megszervezésében és lebonyolításában, zeneszakértők, más szakemberek és olyan fiatalok is, akik egykor résztvevőként voltak jelen az említett táborokban. A Zenetábor tevékenységeinek vezetésébe szerzetesek is besegítettek, közöttük vincés és ferences nővérek.

A táborok átmenetet biztosítottak az iskolaidő és a családi nyaralás időszaka között, a gyermekek így vidáman, játékosan de lelki-szellemi töltődéssel is tölthették el ezt az időt.

VIDEÓ