Szent Józsefhez, a szegénység kedvelőjéhez fordultak közbenjárásért

A nyolcadik alkalommal folytatódott a Szent József nagykilenced nagyváradi Szent József plébániatemplomban szerdán, 2021. augusztus 18-án. Az imasorozatnak egyben utolsó előtti alkalma volt a szerdai, amikor Szent Józsefnek, mint a szegénység kedvelőjének közbenjárását kérték. A szentmisét Bărbuț Péter plébános mutatta be.

Ferenc pápa 2020. december 8-án tette közzé Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelét Szent Józsefnek, Mária jegyesének a katolikus egyház védőszentjévé nyilvánításának 150. évfordulója alkalmával (Boldog IX. Piusz pápa 1870. december 8-án, a Quemadmodum Deus kezdetű dekrétumával). Az egyházfő egyben meghirdette a Szent József-évet, mely 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tart., mellyel a katolikus egyház védőszentjévé nyilvánította Szent Józsefet. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében nagykilenceddel ünneplik meg az évet, amelyet az egyházmegye Szent József tiszteletére szentelt legnagyobb plébániatemplom közössége és plébánosa, Bărbuț Péter kezdeményezett az Erdélyi Mária Rádió, és annak műsorigazgatója, Karácson Tibor közreműködésével. Ezért idén a januártól szeptemberig terjedő időszakban minden hónap harmadik szerdáján emlékeznek meg különleges módon Szent Józsefről.

A prédikációban Bărbuț Péter plébános arról beszélt, hogy Szent Józsefről a karácsonyi születéstörténeten kívül nem sokat tudhatunk, ezért is nevezzük őt a csend szentjének vagy a néma szentnek. Soha nem prédikál, nem is tesz csodákat, nem vágyik a nyilvánosságra, de mindenben arra törekszik, hogy teljesítse Isten akaratát. Milyen jó lenne, ha mi is meg tudnánk nyílni Isten meglepő logikája előtt, ahogyan József is tudta, hogy minden Istentől függ. Mi ellenben gyakran szeretjük magunkat központba állítani, holott csak eszközei vagyunk Istennek, aki velünk és általunk akarja tovább formálni az általa teremtett világot. Látszólag Szent József csak mellékes szerepet tölt be, de magatartása mély keresztény bölcsességről tanúskodik. Csak a létfontosságú dolgokból él, ezzel is annak tudatosságát mutatva meg, hogy teljes mértékben Istentől függ, akibe egész bizalmát helyezi. Szent Józseftől, a szegénység kedvelőjétől megtanulhatjuk Jézus szavainak jelentését: „Ne aggódjatok a holnap miatt, elég a mának a maga baja”. Szent József arra is megtanít minket, hogy látóhatárunkat szélesítve, emeljük tekintetünket az égre, és adjuk át magunkat az isteni gondviselésnek. Vegyük hát észre, hogy ha Isten az életünkben első helyen áll, akkor minden rendben van, ezért ennek fényében hozzuk meg mindennapi döntéseinket. Szent József nem ijedt meg az angyali jelenéstől, így mi se ijedjünk meg, még akkor sem, amikor kilátástalannak tűnik a helyzet, hiszen amit Isten elrendel számunkra, az mindig jó. Ő mindig előre tekintett, mert bízott Istenben, abban, hogy az Úr nem tesz vele rosszat. „Szent József nem állt meg félúton, hanem mindig teljesítette Isten akaratát. Kérjük az ő közbenjárását, hogy mi is megtanuljuk még komolyabban kimondani azt: Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” – bíztatta a híveket a szónok.

A szentmisé követően a férfiak imádkozták a rózsafüzért, tanúságtétel hangzott el, illetve szentségimádással ért véget a nagykilenced utolsó előtti imaalkalma.