Véget ért Nagyváradon a Szent József nagykilenced

Vakon Zsolt püspöki titkár volt a nagyváradi Szent József plébániatemplomban szervezett Szent József nagykilenced záró szentmiséjének a főcelebránsa és szónoka szerdán, 2021. szeptember 15-én.

Ferenc pápa 2020. december 8-án tette közzé Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelét Szent Józsefnek, Mária jegyesének a katolikus egyház védőszentjévé nyilvánításának 150. évfordulója alkalmával (Boldog IX. Piusz pápa 1870. december 8-án, a Quemadmodum Deus kezdetű dekrétumával). Az egyházfő egyben meghirdette a Szent József-évet, mely 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tart. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében nagykilenceddel ünnepelték meg az évet, amelyet az egyházmegye Szent József tiszteletére szentelt legnagyobb plébániatemplom közössége és plébánosa, Bărbuț Péter kezdeményezett az Erdélyi Mária Rádió, és annak műsorigazgatója, Karácson Tibor közreműködésével. A januártól szeptemberig terjedő időszakban minden hónap harmadik szerdáján, különleges módon emlékeztek meg Szent Józsefről.

Prédikációjában Vakon Zsolt püspöki titkár egy fogadalomtételre szólította fel a híveket a nagykilenced lezárulása után, mégpedig arra, hogy még jobban belekapaszkodjanak Szent Józsefbe, az egyház védőszentjébe. Kapcsolatba hozta a szónok a Szent József nagykilencedet a keddi Szent Kereszt felmagasztalásának, illetve a napi Hétfájdalmú Szűzanya ünnepeivel is, rámutatva arra, hogy a Szűzanya a mi keresztjeink lábánál is jelen van, ahogyan az ő fiának, Jézusnak keresztje alatt is ott volt. Jézus Máriára bízta szeretett tanítványát, ezt teszi velünk is. Fontos tudatosítanunk, hogy Mária gyermekei vagyunk, és az egyház, de családjaink is Szent József oltalma alatt állnak. IX. Piusz pápa százötven évvel ezelőtti dekrétumában összehasonlította az ószövetségi Józsefet, aki táplálni tudta az ő népét, az újszövetségi Józseffel, aki hasonló módon támasza tudott lenni családjának, támasza tud lenni Isten népének, az egyháznak. Szent József megtanít minket olyan otthont építeni, ahol jelen van Isten – mondta Vakon Zsolt.

A szentmise végén Bărbuț Péter plébános mondott köszönetet mindazoknak, akik hozzájárultak a kilenc imaalkalom megvalósításához. Karácson Tibor, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója rávilágított arra, hogy bár a nagykilenced lezárult, a Szent József-év folytatódik, ennek kapcsán pedig terveznek még további programokat.