A hetedik imaalkalommal folytatódott az idei nagykilenced július 21-én, szerdán 18 órától a nagyváradi Szent József-telepi templomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Karácson Tibor, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója volt, akinek a munkatársai is közreműködtek az imaest folyamán.

A Ferenc pápa által meghirdetett Szent József-évben, a januártól szeptemberig terjedő időszakban, minden hónap harmadik szerdáján különleges módon emlékeznek meg a Szent Család fejéről a nagyváradi Szent József-telepi templomban: szentmise bemutatásával, férfiak által vezetett rózsafüzér imával, tanúságtétellel, valamint szentségimádással.

„Legyetek béketűrők!”– idézte Szent Jakab levelét Karácson Tibor műsorigazgató. Arra hívta fel a figyelmet: az apostol azt próbálta bizonygatni, hogy a türelmetlenség tulajdonképpen a hitetlenségnek a jele, mert arról tanúskodik, hogy az ember nem számol Jézus eljövetelével, holott számtalanszor előfordul az a Szentírásban, hogy a közeledő Bíró az ajtó előtt áll. Nagy vigasztalást nyújthat ugyanis a türelem és az a hit, hogy Jézus itt van közöttünk, tanít, képessé tesz minket a türelemre és a béketűrésre. Ezekre különösen nagy szükség van a mai világban. Ez minden generációra, családra, munkahelyre érvényes, mert minél jobban fogy a türelem, annál inkább nő a keserűség és a feszültség, melyek megmérgezik a szívünket, és ilyenkor sajnos képtelenek vagyunk a hosszabb távú béketűrésre.

Az apostol által leírt valódi türelem nem a nehéz helyzetben elképzelt javulásra van beállítva, hanem az élő, szerető és kegyelmesen cselekvő Istenre, a teljes ráhagyatkozás tehát az a béketűrés, melyet nekünk gyakorolnunk kell. Ez a fajta türelem sohasem fogy el, mert a legkilátástalanabb helyzetben is érezzük, hogy van egy bizonyos segítség, ami éltünk problémáit megoldja. Ez a fajta béketűrés „tudja”, hogy létezik összefüggés a bűn és a bocsánat, a halál és a feltámadás között. Szent József azért a béketűrés példaképe, mert ő ebből a szemszögből látta egész élete történéseit. Lehetett volna türelmetlen – a Szentírásban számtalan történet bizonyítja, hogy oka lett volna arra, hogy békétlenkedjen, azonban ő belátta, hogy neki türelmesnek kell lennie, mert Istennek terve van vele is. Megértette, hogy Isten úgy használja őt, ahogyan az a megváltáshoz szükséges. Nekünk is azt kell felismernünk, hogy Isten minket is kiválasztott tervének beteljesítéséhez, és éppen emiatt kell mi is türelmesek legyünk – hangsúlyozta a szónok.

A szentmisén a kántori szolgálatot ezúttal Majoros Attila látta el.

Forrás: Ciucur Losonczi Antonius/Bihari Napló

 

A személyes találkozások és a gyermekek öröme arra motivál, hogy jövőre is szervezzük meg ezt a sikeres biblia- és gitártábort – meséli lelkesen telefonon Mihály Balázs micskei plébános. Július 15-18. között élettel, gyerekzsivajjal telt meg a plébánia és környéke, voltak résztvevők, akik „a jókedv hírére” menet közben csatlakoztak a csapathoz.

Az első napok hangulatát Kosztándi Mihály egyháztanácsos „örökítette meg” beszámolójában:  „Csütörtök reggek nagy jövés-menés volt észlelhető a micskei római katolikus plébánia körül. Ekkor érkeztek ugyanis a gyerekek a biblia- és gitártáborba, amely az anyaországi  Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és mások anyagi támogatásával valósult meg.

Nagy kíváncsiság és izgulás közepette érkeztek Micskéről, Tótiból és Szentjobbról a gyerekek, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül, jóval meghaladva az induláskor max. 30 főre eltervezett létszámot. Ugyanis az első napon több mint 45-en jelentkeztek. Utóbb olyanok is akadtak, akik a jókedv hírére, napközben csatlakoztak a csoporthoz. A kezdeti izgulás, már a regisztráció után elmúlt, és a gyerekek nagy érdeklődéssel kapcsolódtak be a szentjobbi gyerekotthonból jött kedvesnővérek és a tisztelendő úr által szervezett és irányított két munkacsoportba. Az ismerkedés után, két csoportot alkottak (kicsik és nagyok), majd a nagyok a helyi Jézus Szíve tiszteletére felszentelt templomban kezdték el a gitársulit, a kicsik pedig kézműves foglalkozással és különféle játékokkal szórakoztak.

Míg a templomból egyre szebb akkordok kezdtek kiszűrődni a gitárosok hangszereiből, addig az udvaron tetőpontjára szökött a jókedv, hiszen akiknek nem volt kedve kézműveskedni, azok előkerítették a focilabdát, és a kertben kialakított focipályán, már ott is csatázott a két csapat. Szünetben sem volt megállás, hiszen a gitárosok csatlakoztak a focistákhoz, és a végén már akkorára duzzadt a két csapat, hogy nem fértek a pályán. Szünet után foglalkozást cseréltek a csoportok, és a kicsik mentek be a templomba gitározni. A nagyok az udvaron a nagy diófa árnyéka alatt énekeket tanultak és gyakorolták a gitározást, hiszen a délután 5 órai szentmisére – ahol nekik kellett az énekeket szolgáltatni – magát a püspök urat várták.

Mondanom sem kell, hogy az 1 órakor megérkezett finom, kiadós ebédnek mindenki nagyon megörült, és farkaséhesen telepedtek az asztalok köré. Meglepetésként egy Tóti-i család jóvoltából megérkezett a jó hideg fagylalt, melyet senki sem utasított el. Délután sem apadt a jókedv, mert szabadabb programot engedtek a szervezők, de minden gyerek megtalálta a temperamentumához legközelebb álló időtöltést. Egyesek a gitározásra, éneklésre, beszélgetésre használták ki az időt kisebb-nagyobb csoportokban a fák hűvöse alatt, míg mások inkább a focizás, kézműves foglalkozás, vagy éppen egyszerű „bandázásban” lelték örömüket. Egyetlen dolgot nem láttam, éspedig olyan résztvevőt, aki magában üldögélve a telefonját nyomogatta volna.

Ahogy közeledett a délután 5 óra, úgy nőtt az izgalom, és egyre hűségesebben próbálták az énekeket, várván a találkozást a püspök úrral. A tábornyitó szentmisére szép számban jöttek szülők, nagyszülők, és érdeklődéssel hallgatták a felolvasott igéből kiemelt, három szóra alapozott prédikációt: „Jöjjetek hozzám mindnyájan” – ami ezzel a táborral meg is valósult. A szertartás végén minden gyermek külön püspöki áldásban részesült, és így tértek haza otthonaikba.

Az első fárasztó nap után úgy gondoltam, hogy lesznek gyerekek, akik másnap már inkább otthon maradnak, de a péntek reggeli nagy, körben álló napindító játéknál 48 gyereket számoltam meg. A jókedv pedig 100-asnak tűnt. Minden jel arra mutat, hogy ez a nap folyamán még fokozódik.”

Nemcsak fokozódott a hangulat és a jókedv, hanem ki is tartott a tábor végéig. Talán a felnőttek – Balázs atya, Szerafina és Blanka nővér – még inkább elfáradtak, mint a pajkos gyerekek, egy dologban azonban egyetértenek: lelkiekben mindannyian töltekeztek a tábor ideje alatt. „Tizenöt éves papi szolgálatom alatt először szerveztem meg ezt a tábort, és Micske is első alkalommal adott otthont ennek a tábornak. Nagy öröm volt számomra, hogy a Nővérek segítségével a záró szentmisére már minden gyermek gitározott, ahol pedig nehezebb akkordok voltak, a kisebbek tapsoltak” – meséli a plébános.

Következzék azonban néhány kedves résztvevői beszámoló is:

„A táborban nagyon jó volt a hangulat. Nagyon sokat szórakoztam, sok kedves ember volt. El lehetett beszélgetni mindenkivel, új barátokat lehetett szerezni. A gitárórák is nagyon tetszettek, az étel is jó volt. Nekem nagyon tetszett a tábor.”

„Nekem ebben a táborban minden tetszett! A sok játék, a gitártanulás, a strandolás és még sok más. Örülök annak, hogy nagyon sok új barátot megismertem, és nagyon, de nagyon jól éreztem magam. Remélem, hogy még fogunk találkozni. Köszönjük szépen azt a sok foglalkozást, oktatást, amit e négy nap alatt kaptunk.”

„Mindig is szerettem volna részt venni egy ilyen táborban, ahol egyszerre megtanulhatom  a gitározást és az Isten dicsérését – most pedig a tisztelendő úr által, a társaimmal együtt tagjai lehettünk a micskei gitártábornak. Új barátokat és új ismereteket szereztünk a nővérek segítségével. Igaz, rövid volt, de tartalmas, és szerintem büszkék lehetünk, hogy pár nap alatt ennyi mindennel gazdagodtunk.”

„Feltöltődtem lelkileg, és sok újdonságot tanultam. Új barátokat szereztem.”

„A táborban nagyon jól éreztem magam. Sok új barátom lett, és sokat tanultam. Az ebéd nagyon finom volt. Rengeteget nevettünk és játszottunk.”

„Ami tetszett a táborban, hogy gitároztunk, új ismerősöket  szereztünk, együtt voltunk egész nap. Ami nem tetszett, hogy a tábor tarthatott volna több ideig is.”

Hogy a tábor tarthatott volna több ideig is… Reméljük, jövőre is sikerül majd megszervezniük!

 

 

A tasnádszántói plébánián június 30-a és július 4-e között immár IX. alkalommal rendezték meg az egyházmegyei gitártábor. Az idei év mottója: „Ébredj fel!” volt.

Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy évről évre egyre több fiatal vesz részt táborunkban. Ebben az évben 86 gyerek jelentkezett, akik a Nagyváradi Egyházmegye különböző pontjairól érkeztek. A tábori oktatás magas színvonaláról a vajdasági Ébredés zenekar tagjai gondoskodtak. Mint minden évben, idén is nagy lelkesedéssel és szakértelemmel igyekeztek átadni tudásuk legjavát.

Első nap a beköltözést és a regisztrációt követően, közös szentmisével nyitottuk meg a tábort, melyet Ozsváth József tasnádi plébános – a gitártábor megálmodója – celebrált. Ezt követően különböző ismerkedős játékokat játszottunk, majd az est fénypontja a tábortűz gyújtás volt. A tábortűz körül vidám éneklésben, táncban és beszélgetésben volt részünk. Másnap elkezdődött a gitároktatás, vagyis az úgynevezett műhelymunka, ahol három csoportban dolgoztunk: „atomkezdők”, középhaladók és a haladók. A szentmiséken mindig más-más csoport gondoskodott a zenei szolgálatról.

Csütörtöki programunk díszvendége Ambrus Attila, az egykori „Viszkis” volt, akivel közösen kézműveskedhettek a táborozók. Természetesen a készműves foglalkozás mellett, mindenki kíváncsi volt arra, hogyan is sikerült újrakezdenie életét. Egy nagyon érdekes és őszinte beszélgetésben volt lehetőségünk kérdezni tőle, megismerni azokat a tényezőket, amelyek segíthetnek az életünk mélypontjából talpra állni. Az újrakezdés fogalma fontos téma volt számunkra, mivel a járvány utáni helyzetben aktuális lehet a fiatalok és felnőttek számára egyaránt.

A pénteki nap folyamán, a Borókagyökér Néptáncegyüttes tagjai, igazi táncházi hangulatot varázsoltak számunkra. Örömmel és jókedvvel táncoltak, énekeltek együtt táborozók és táncosok, egymást tanítva különböző táncokra. Az estét a Rariga család előadásával zártuk, akik utazási tapasztalataik és színes történeteik által kultúrális élményekben részesítettek bennünket az Ázsia-est alkalmával. Másnap lehetőségünk volt arra is, hogy kibontakoztassuk kreativitásunkat a kiscsoportos kézműves foglalkozáson, amit Módi Blanka vincés nővér tartott. Ezt követően mindenki próbára tehette leleményességét és rátermettségét az akadályversenyen, ahol izgalmas feladatokkal kellett a gyerekeknek megbirkózni. Végezetül  az utolsó estét az Ébredés zenekar dicsőítő koncertjével zártuk, akik idén is, mint minden évben, óriási hangulatot teremtettek. Vasárnap a záró szentmisén a gitártábor összes résztvevője együtt szolgált, dicsőítette  Istent.

Számomra a gitártábor mindig lelki felüdülést jelent hiszen, a közös zenélés örömének átélése fontos szerepet játszik abban, hogy a lelkem Istenre hangolódjon. Az itt eltöltött idő alatt rengeteg mosolyban és ölelésben volt részem, új barátságok alakultak ki és a régi baráti kapcsolataim ápolására is nagyszerű lehetőséget biztosított ez a tábor. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult és részt vett.  Ne feledjétek, jövőre 10 éves jubileum, ünnepeljünk együtt!

Kovács Brigitta

Nagy örömünkre szolgált, hogy kilencedik alkalommal rendezhettük meg a tasnádszántói gitártábort. Ahogy már megszokhattuk, újra sokszínű program várta a tábotozókat. „Ép testben, ép lélek”– tartja a görög mondás. Ennek megfelelően a gitároktatás mellett, igyekeztünk hangsúlyt fektetni a mozgásos tevékenységekre (pl. zenés, táncos programok) és a lelki feltöltődésre. Több színvonalas, tartalmas előadást, beszámolót hallgathattunk meg, amelyből ki szeretnénk emelni, a talán mindenki számára ismerősen csengő név: Ambrus Attila tanúságtételét.

Attila megosztó személyiség: vannak, akik kedvelik, s akadnak olyanok is, akik mereven elutasítják, elítélik. A gitártábori előadása alatt elhangzott számos értékes gondolata, amelyek közül a legmeghatóbb, legmegfogóbb az volt, hogy nem érdemes a múlton rágódni azon, hogy „mi lett volna ha”; inkább koncentráljunk a jelenre. Téphetjük, marcangolhatjuk magunkat a múltbéli hibáink, helytelen tetteink miatt, és ez által a mélybe süllyedhetünk. Vagy, választhatjuk a másik utat: minden erőnket összeszedve, a vétkeinkkel szembe nézve talpra állhatunk és egy becsületes életet élhetünk.

Többek között Attila kiemelte a szülői szerep fontosságát. Szerinte (is) a szülők felelősséggel tartoznak a gyerekeik jövőjükért, kötelességük a helyes útra terelni és azon megtartani gyermekeiket. Attila nézete szerint, ami valószínűleg sokunk elképzelésével egyezik, ha szülők szeretetben, kellő odafordulással nevelik a gyermekeiket, egy életen át tartó erős szövetségre, felbonthatatlan kötelékre tesznek szert. Szó eset az elhanyagolt, talán családi közegen kívül nevelkedett, különböző intézményekben élő fiatalokról is. Attila elmondása szerint számos fiatalkorúak börtönében tartott előadást, beszélt az életéről, az általa levont tanulságokról. Tapasztalatai alapján arra a következtetésre jutott, hogy az ott élő fiatalok nagy részében megvan a tehetség, a tanulás iránti vágy, csupán a körülmények, a rossz társaság más irányba vitte őket. Ezért fontos lenne, ha nyitottak, elfogadók és segítőkészek lennénk a beilleszkedni, fejlődni akaró emberekkel szemben.

Összességében Ambrus Attila üzenete, amit mindenkinek érdemes megszívlelni az, az hogy, az életben a legfontosabb minden helyzetben embernek maradni, a hibáinkat belátni és megbánni, tudni bocsánatot kérni.

Őszintén reméljük, hogy a táborban részvevők derűs szívvel egy-egy gondolatot „elcsomagolva”, új élményekkel gazdagodva, újult erővel tértek vissza a mindennapi életükhöz.

Sepler Kinga és Ceh Dávid

 

Résztvevői beszámolók:

Az idei gitártábor szerintem nem csak nekem, hanem minden résztvevőnek sokat jelentett, hiszen nagyon jó volt kiszakadni a monoton hétköznapokból és a vírus uralta helyzetből. A tábor mottója – „Ébredj fel!” – pezsdítőként hatott, valóságos „felrázásként” az Úr részéről. Mind az 5 napra jutott valami emlékezetes és maradandó élmény, amikor jól érezhettük magukat és amelyek meghatározóak voltak.

Ambrus Attila előadása, nyitottsága és öniróniája nagyon szimpatikus volt számomra és emlékeztetett arra, hogy mindenkinek jár egy új esély és hogy sosem késő változtatni. A néptánccsoport műsorán is jól éreztem magam, külön tetszett az, hogy nem csak nézhettük, hanem mi is táncolhattunk velük. A csapatvetélkedők kalandosak voltak, ahol a versengés szelleme és a közös cél elérése hajtott mindenkit, illetve lehetőségünk nyílt jobban megismerni a csapattagokat, barátságokat kötni velük. A délelőtti gitárórák mindig jó hangulatban teltek, lelkesen készült mindenki a vasárnapi zárómisére.

Az Ébredés zenekar utolós esti koncertje volt az egyik személyes kedvencem, a hangulat a tetőfokára hágott, mindenki együtt énekelt, dicsőítette az Urat. De talán ami a legfontosabb volt a táborban az az, hogy Isten hívó szavára gyűltünk össze és a Vele való kapcsolatra igyekeztünk koncentràlni. A reggeli áhítatok, a közös imádkozások, a mindennapos szentmisék és a szentségimádás voltak a gitártábor valódi „ékkövei”, a legfelemelőbb pillanatai. Hihetetlen volt átélni azt, hogy megannyi ember torkából csendültek fel az énekek és egyszerre pendült meg számtalan gitár húrja, egyszerre szólaltak meg a hangszerek. A táborban végig családias hangulat uralkodott, az embereket a kedvesség és a szeretet vezérelte, ezért is volt nagyon jó a részesének lenni. Összességében én nagyon jól éreztem magam, és felejthetetlen élményekkel lettem gazdagabb azáltal, hogy részt vettem az idei gitártáborban.

Sima Petra

A gitártábor az az esemény, amely minden évben feltölt, megerősít a hitben, közelebb visz Istenhez és az emberekhez. Idén már harmadjára vettem részt az eseményen, de ebben az évben számomra fontosabb és különlegesebb volt mint eddig bármikor, hisz a vírus után jó volt újra a régi barátokkal találkozni. Mivel az érettségi csütörtökön ért véget, a magyar próba után szinte repültem a táborba, ami fátylat borított a vizsga keltette izgalmakra. Ambrus Attila előadására érkeztem meg, rengeteg kérdéssel a fejemben, amelyekre a „Viszkis” tanulságos válaszokat adott. Két fontos dolgot tanultam meg a megtért rablótól, az egyikre javítatóintézetes évei alatt jött rá, „a gyermekeket szeretni kell és nem javítani”. A másik fontos tanítása az, hogy bármit is csinálunk, azt csináljuk  jól. Következő nap a Borókagyökér Néptáncegyüttes interaktív előadásán vettünk részt, ahol kipróbálhattuk tánctudásunkat. Szentségimádásban is részünk volt, amely a hitvallások és elmélkedések által olyan közel vitt Istenhez, hogy érezhettük simogató, védő kezét a vállunkon. A pénteki napot az Ázsia-est zárta.Talán ezt a programot vártam a legjobban, mert én is rengeteget utazok és szeretek új kultúrákat megismerni.

Minden gitártáboros számára a szombat a legjobb nap, hisz ekkor van az akadálypálya, a Ki mit tud? és az Ébredés zenekar koncertje is. Az akadálypályán a táborlakók minden erejüket bevetve harcoltak a pontokért. A tehetségkutatón remek produkciókat láthattunk, hallhattunk, még nekem is lehetőségem volt kipróbálni magam, hiszen felolvastam eddig rejtegett verseim. A koncert volt a tábor legjobb élménye, közel száz fiatal dicsőítette Istent és adott hálát ezért a csodálatos eseményért. Vasárnap reggel mindenki lázasan készült a déli misére, ahol megcsillogtathattuk a táborban sajátított gitártudásunkat. A mise fantasztikus volt, mindenki dicsérte az Urat szívvel, szájjal, gitárral. A közös ebéd után sajnos eljött a búcsú ideje, a tábor egyetlen szomorú pillanata. Fájó szívvel öleltük magunkhoz barátainkat, remélve, hogy mihamarabb találkozunk.

Köszönöm szépen a szervezőknek, hogy résztvehettem ezen a felejthetetlen eseményen. A tábor kihúzott engem, de szerintem mindenkit a vírus által szűkre zárt komfortzónából és egyenesen Isten tenyerébe helyezett. Remélem, jövőre is résztvehetek a jubileumi 10. gitártáborban, ahol mégtöbb emlékkel gazdagodhatok majd és merítkezhetem belőlük egész évben. Köszönöm Robi atyának, a szervezőknek, az összes táborozónak és legfőképpen Istennek ezt a testi és lelki feltöltődést.

Cala Áron

Százhúsz gyermeket foglalkoztattak 2021. július 5-9. között a nagyváradi Kanonok soron zajló két gyermektáborban: ötven résztvevője volt az Egyházmegyei Zeneközpont vezetője, Oláh Gabriella és munkatársai által szervezett Zenetábornak, míg a Partiumi Háló Egyesület gyermektáborát hetvenen látogatták a hét folyamán. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával szervezett gyermekfoglalkozások helyszínét képezte a székesegyház előtti tér, a palota kertje, valamint a pasztorális központ termei. A programban helyet kaptak a lelki töltekezés lehetőségei, az ima és a szentmise, a különböző zenei műfajokkal való ismerkedés, a zenetanulás, éneklés, a tánc, a természet szemlélése, kirándulás és ami talán a legfontosabb, különösen az elmúlt időszak bezártságára való tekintettel, sok-sok játék és jókedv.

Mindkét tábornak a szervezői azt tűzték ki célul, hogy lehetőséget biztosítsanak a gyermekek számára az egymással való találkozásra, a kikapcsolódásra, töltekezésre, és nem utolsó sorban a Jóistenre való figyelésre, akár a természet szépségének a megcsodálása által. Több témakörben fordítottak figyelmet az Oltáriszentségben jelen levő Jézusra, ami egyben ráhangolódást is jelentett a közelgő őszi Eucharisztikus Kongresszusra.

A Konrád Katalin és munkatársai által megszervezett idei hálós tábor, amelyen a katolikus gyermekek mellett más felekezetűek is részt vettek, három fő téma köré épült: biztonság-félelem, teremtés-környezetvédelem, valamint média-valóság. A táborozók feltérképezték félelmeiket, és megpróbálták megfejteni, hogy mi állhat ezek hátterében, majd arra keresték a választ, hogy mi adhat biztonságot, mi segíthet nekik bátraknak maradni. A második foglalkozási körben a teremtett világgal való kapcsolatukat elemezték, a tudatos környezetvédelemre összpontosítottak. A harmadik témakör a média és a valóság kapcsolatát dolgozta fel.

Több önkéntes segített a tevékenységek megszervezésében és lebonyolításában, zeneszakértők, más szakemberek és olyan fiatalok is, akik egykor résztvevőként voltak jelen az említett táborokban. A Zenetábor tevékenységeinek vezetésébe szerzetesek is besegítettek, közöttük vincés és ferences nővérek.

A táborok átmenetet biztosítottak az iskolaidő és a családi nyaralás időszaka között, a gyermekek így vidáman, játékosan de lelki-szellemi töltődéssel is tölthették el ezt az időt.

VIDEÓ

„Két oszlopa igazságnak, / két csillaga e világnak: / Péter és Pál, szent hitünknek ültetői, / véretekkel ősi Róma új szülői!” Ezzel a liturgikus népénekkel hívta a híveket Mihály Balázs plébános a Tóti községhez tartozó svábtanyai szabadtéri búcsúünnepre. A településnek nincs temploma, csak egy harangláb hirdeti azt a helyet, ahol imára gyűlhetnek össze a lakosok. Évente csak egy szentmise van Szent Péter és Pál ünnepének közelségében. Idén erre július 4-én, vasárnap került sor. Szerencsére az időjárás kedvezett az ünneplőknek, bár időnként borongós volt az ég, csepergett az eső, de nem zavarta meg a szentmisét. A helybélieken túl hazamentek az elszármazottak Margittáról, Micskéről, Tasnádról és Tótiból is.

A szónok és a főcelebráns Kovács Zsolt püspöki irodaigazgató volt. Beszédének bevezető részében kiemelte, hogy öröm olyan gyönyörű helyen misézni, mint Svábtanya. A továbbiakban vázolta, hogy annak idején a Jézus által alapított egyház minden felelőssége Szent Péter és Pál vállára nehezedett. Ők hirdették Isten országát és szervezték az egyház működését. „Isten országa ott van, ahol befogadják az Ő tanítását. Ott van a falvakban és városokban, az utcákon és mezőkön, a síkságon és a hegyekben. Ha Isten országát itt fogadják be a domboldalon, a szántóföldön, akkor Isten országa most itt van közöttünk” – emelte ki prédikációjában az ünnepi szónok. Zárszavában hangsúlyozta, hogy életünknek három stabil pontja kell legyen: Isten, haza, család.

A szentmisét megtisztelte jelenlétével a monospetri plébános, Pitó Lajos is. Az énekszolgálatot Mihály Balázs plébános végezte. Megható, szívhez szóló ünnepet tudtak varázsolni a hívek templom hiányában is. Kellett ehhez a szép prédikáció, a magas színvonalú énekszolgálat és a résztvevők hite. Legfőképpen pedig Isten jelenléte.

Forrás: erdon.ro

Új magyar zarándokházat áldott meg Böcskei László megyés püspök kisebb ünnepség keretében kedden, 2021. július 6-án. Az új létesítmény, amelyet a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egykori papnevelő intézetének épületében hoztak létre, az egyházmegye pasztorális- és kulturális központjának fontos részét fogja képezni. A Magyar Kormány támogatásával 2017-ben megkezdett felújítási munkálatok lehetővé tették az ingatlan korszerűsítését, vendégszobák, irodák, valamint konferenciaterem és étkezőhelyiség kialakítását, mindezt azzal a céllal, hogy a vallásos közösségi életet szolgálja.

Az egykori Aranyfácán (ma Traian Lălescu) utca 1. szám alatti felújított magyar zarándokházban megtartott ünnepségen Böcskei László megyés püspök elmondta, hogy az ingatlanegyüttes több részletben épült, már Patachich Ádám püspök idejében létezett a székesegyház közelében egy olyan épület, amely a papnevelés célját szolgálta. Az ilyen formában történő papképzésnek a megszűnése után, szociális testvérek tevékenykedtek itt, folyamatosságot biztosítva ezáltal az egyházi jellegű rendeltetésének. A huszadik század viszontagságai után, a felújítás révén az épület most visszakapja eredeti rendeltetését, hiszen ismét vallásos célokat szolgálhat.

Az egyházmegye elöljárója arról is beszélt, hogy a közösségépítésre szeretnék továbbra is fektetni a hangsúlyt, az épületnek ebben a újabb szárnyában, amelyet most felújítottak, míg a régebbi szárny még felújításra vár. A zarándokház kiegészíti azonban mindazt a pasztorális, szociális és kulturális jellegű tevékenységet, amelyet a püspöki palotával kapcsolatban terveztek, illetve ami a Kanonok soron működik, beleértve ide a Caritas Catolica tevékenységét is. Egy olyan környezet kialakítása volt a cél, ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol az értékek megőrzésén fáradoznak, hogy azokból merítve, tovább építsék a jövőt. A magyar zarándokház vendégek fogadására lesz alkalmas, de nem csak az átutazóknak nyújt majd szállást, hanem irodák is működnek itt, amelyek tevékenysége által erősödnek úgy a nagyváradi, mint a vidéki közösségek. Mindez pedig összhangban van mindazzal, amit őseink kezdtek el, mégpedig a családok támogatása és a gyerekek, fiatalok felkarolása. “Nemcsak falakat építünk ezáltal, hanem közösséget is” – mondta Böcskei László. Ezt a kijelentést támasztja alá a Kanonok soron és a püspöki palota kertjében zajló két, összesen száz gyermeket egy hétig foglalkoztató gyermektábor is: az egyik a Partiumi Háló Egyesület, a másik az Egyházmegyei Zeneközpont szervezésében. Nagyváradra való érkezésükkor a vendégeket a táborozó gyermekek zenés-táncos-játékos programmal fogadták a székesegyház előtti téren, és meghívták őket, hogy rövid időre kapcsolódjanak be a tevékenységbe.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkára is a közösségépítés és erősítés fontosságáról beszélt, amelyet a Magyar Állam igyekszik felkarolni és támogatni, és amelyet sok esetben pontosan a megfelelő ingatlanok építése vagy felújítása által sikerül megvalósítani.

A közelmúltban a legtöbb látogató csak átutazott ezeken a vidékeken, ahol romos épületekre leltek. Most azonban az ingatlanok megszépültek, és érdemes hosszabb időt eltölteni Nagyváradon. Megmaradni csak közösségeink erősödése által lehet, csak így lesz a magyarságnak jövője, bármennyire is ellenszenvesen nézik egyes politikai irányzatok a Kormánynak ilyen jellegű intézkedéseit – mondta az államtitkár.

A beszédeket követően, az eseményen résztvevők imádságos jelenlétében Böcskei László megyés püspök megáldotta a felújított épületet.

KÉPEK  |  VIDEÓ 1 VIDEÓ 2

Ismét az örömteli találkozások helyszínévé vált a nagyváradi római katolikus püspöki palota és annak kertje szombaton, 2021. július 3-án. A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat, amelyhez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség idén újra csatlakozhatott, mozgásba hozta a város lakóit, akik a hosszú korlátozási hónapok után talán most először mertek bátrabban elindulni a kultúra által kínált töltekezési lehetőségek felfedezésére, és egymás felé.

A rendezvény teljes ideje alatt, 19 és 24 óra között közel 1.500 érdeklődő látogatta meg a püspöki palotában nemrég megnyílt egyházművészeti gyűjteményt, miközben több mint hatszázan keresték fel a Gránátalma Patikatörténeti Múzeumot, a székesegyház küszöbét átlépő látogatók száma pedig meghaladta az ezret.

A püspöki palota bejáratánál Böcskei László megyés püspök fogadta az első látogatókat, rövid beszédében történelminek nevezve ezt a pillanatot az egyházmegye számára, majd személyesen adta át az első néhány belépőjegyet.

Az egyházmegye elöljárója kiemelte, hogy bár eléggé nagy óvatossággal, de mégis megnyitották az egyházi intézmények, létesítmények kapuit az érdeklődők előtt. „Idén is megmutatjuk a székesegyházat, a barokk kornak ezt a remekművét. Továbbá a Gránátalma Patikamúzeumot látogathatják meg az érdeklődők, ami két évvel ezelőtt valósult meg. Ami idén a legnagyobb újdonság, az a püspöki palota már elkészült részeinek a látogatása, az első emeleten kilenc teremben berendezett egyházművészeti kiállítás. Újdonságot jelent a püspöki palotának eddig felújított részeinek – előcsarnok, impozáns lépcsőház, díszterem – a meglátogatási lehetősége is. Már több mint három esztendeje folyik a püspöki palota külső-belső felújítása, tudjuk, hogy mi minden előzte meg ennek az épületnek a visszaszerzését. Most pedig – talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy – régi fényében meg tudjuk mutatni, meg tudjuk nyitni a látogatók előtt, és ezzel egy fontos üzenetet próbálunk átadni, megfogalmazni, mégpedig azt, hogy ez egy olyan központ akar lenni, ahol az emberek találkoznak, töltekeznek és gazdagodnak lelkiekben.

Lakatos Attila kulturális referens arról beszélt, hogy ez az első alkalom, amikor az egyházmegye három látogatható objektummal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvényhez. Magának a rendezvénynek a legnagyobb jelentősége az, hogy ilyenkor nem a hagyományos turisztikai réteg jön el erre a látogatásra, hanem főleg a helyi, városi közönség, ezen belül pedig a helyi román ajkú közösség nagy számban jelenik meg ezeken a kiállításokon. Ez egyben a párbeszédnek is a lehetősége, alkalom arra, hogy megmutassuk egymásnak értékeinket – mondta az egyházművészeti gyűjtemény felelőse.

Nagy érdeklődéssel viszonyultak a látogatók város szinten is a programban résztvevő kulturális intézmények által látogatásra felkínált kiállítások, múzeumok iránt, a program szerinti éjféli záráskor sokan voltak még olyanok, akik szerettek volna bejutni. Mindez azt mutatja, hogy az embereknek nagy szükségük van az ilyen jellegű töltekezésre, ezt az igényt próbálja kielégíteni folyamatosan bővülő kínálatával a nagyváradi római katolikus egyházmegye is.

KÉPEK  |  VIDEÓ 1 VIDEÓ 2

Kiemelkedő ünnep volt a margittai egyházközségben vasárnap, 2021. július 4-én, hiszen Böcskei László megyés püspök 35 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.

Az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődött az Árpád házi Szent Margit templomban. A bérmálási szentmise volt a megkoronázása a több mint két éven át tartó felkészülésnek, amelyet Tóth Attila Levente plébános és Nyirő Szabolcs hitoktató végzett.

 

A fiatalok napja korábban kezdődött, mivel az egyházmegye főpásztora, a szentmise előtt találkozott velük: beszélgettek a felkészülésről, Szentlélek szerepéről az életünkben, a bérmálkozás misztériumáról és a szertartás menetéről.

A szentmise elején Tóth Attila Levente plébános köszöntötte a főpásztort, kiemelte, hogy a megyés püspök most templomot épít Margittán, “ember-templomot”, a 35 fiatal pedig legyen az egyház építő köve.

Ugyancsak a főpásztort köszöntötte Veres László, az egyháztanács elnöke, aki örömét fejezte ki az irát, hogy jelenlétével a megyés püspök megerősíti az egyházközség hitét. Kifejezte, hogy ez az ünnep valódi pünkösd legyen a fiatalok számára.

 

Homíliájában a megyés püspök a következőképpen bíztatta a jelölteket: tegyük lehetővé, hogy a Szentlélek kiteljesítse életünket, de nemcsak a most bérmálkozók számára, hanem minden hívő számára. Engedjük, hogy a Szentlélek megvilágosítsa életünket. Próbáljunk meg közeledni Jézus felé, mert ma is utat mutat nekünk, így megtaláljuk a helyes utat, hogy elmondhatjuk, helyben vagyunk. Az evangéliumból 3 dolgot emelt ki a főpásztor: Jézus hazalátogatott Názáretbe. Nekünk is fel kell fedeznünk saját magunkat. Egy világ ölel át minket. Sok minden történik miattunk és általunk. A templom is egy otthon, ahova sok minden köt. A bérmálás is arról szól, hogy hazamegyek, része vagyok annak a világnak, ahova Isten helyezett. Jézus tanítani kezdett a zsinagógában. Sokan megbotránkoztak azokon, amiket a zsinagógában mondott. Jézus felvállalta a feladatát a saját közösségében is, nekünk is fel kell vállalnunk a feladatunkat. A bérmálás által a Szentlélek felken és megerősít minket, hogy hitünk szerint éljünk. Az emberek megkérdőjelezik, amit Jézus mond. Isten akarata szerint kell cselekednünk, a keresztény élet nem egy kellemes séta. Tanúskodnunk kell Isten szeretetéről, akár kellemetlen helyzetekben is. A szentbeszéd után következett a bérmálás szentségének kiszolgáltatása.

A szentmise végén Böcskei László püspök és Tóth Attila Levente plébános is megköszönte a kórus szolgálatát, amely nagyban emelte a szentmise ünnepélyességét.

Tematikus kirándulás keretében értékelték ki az elmúlt tanév tapasztalatait a nagyváradi egyházmegye hitoktatói pénteken, július 2-án. Böcskei László megyés püspök kezdeményezésére és kíséretében indultak útnak, hogy Körösrév és Vársonkolyos természeti csodáinál megpihenve a teremtést dicsérő didaktikai foglalkozással, majd e rendhagyó időszak kihívásainak, nehézségeinek és örömeinek megosztásával töltsék a napot.

A „téma” maga a természet volt, amelynek csodálatára és védelmére a gyermekek és fiatalok figyelmét is rá kell irányítani a hitoktatás során. Ez az út is a Teremtőhöz vezet és megérezteti az ember teremtett világgal és az abban is megnyilvánuló szentháromságos Istennel való egységét. A Ferenc pápa által és az új katekétikai direktórium által is hangsúlyozott „zöld katekézishez” gyakorlati foglalkozás keretében is közeledtek a résztvevők, amelyet ezennel különleges helyszínen, a körösrévi Zichy-barlangban tartottak meg.

Gyönyörű útszakasz vezetett odáig, a barlang előtti vízesésnél időzve pedig a természet hangjai, színei és formái segítették a „megérkezésben” a pedagógusokat. A cseppkőbarlang rejtekébe egy helyi idegenvezető kalauzolta a csapatot. Bár rövid ideig tartott, nem kis meglepetést okozott az egyik terembe érve az áramszünet miatti teljes sötétség. És talán az sem a véletlen műve, hogy épp egy olyan pillanatban lett ismét világosság, amikor a Szentlelket hívogató énekszó hangja töltötte be a földalatti teret. Ki lehet más, aki igazi fényt biztosít minden körülményben az ember számára?! És mi lehet a hitoktatói hivatás nagyobb feladata annál, minthogy az igazi Világossághoz hívja és vonzza a gyermekeket, a formálódó fiatalokat – olykor a sötétségben is higgadtan helytállva?!

A barlang legbelső és legnagyobb termében Benedek Ramóna egyházmegyei módszertani felelős és Ozsváth Judit kolozsvári egyetemi oktató a 104. zsoltárra épített, a Franz Kett pedagógia elemeit felhasználó, megérintő meditációra hívta a jelenlévőket. Az Áldjad én lelkem az Urat! kezdetű zsoltár közelről kapcsolódik a Ferenc pápa által 2015-ben kiadott Áldott légy című enciklikához, amellyel ökológiai megtérésre hívja a Föld minden lakóját. Az igazi szemléletváltáshoz és elköteleződéshez nevelteknek és nevelőknek egyaránt szükségük van mély élményekre. A nevelők érzékenyítése volt a célja a szép zsoltárfeldolgozásnak is, amelyet közös énekléssel fejeztek be a különleges akusztikájú föld alatti teremben.

A napi program a szomszédos Vársonkolyos területén lévő Nagy Magyar-barlang mellett, a folyóparton tartott éves értékelővel folytatódott, majd közös étkezéssel és jó hangulatú kötetlen beszélgetésekkel zárult.

KÉPEK  |  VIDEÓ

A nagyváradi Szent László-menedékház kápolnájának búcsúünnepét tartották szombaton, 2021. június 26-án. A káplnában évente egyszer, védőszentjének ünnepén mutatnak be szentmisét.

A hajlék felszentelésének 120. évfordulóját a koronavírus-járvány miatt tavaly nem tudták megünnepelni, ezért a megszokottnál talán még nagyobb örömmel gyűltek össze a hívek, hogy imádságaikkal megszólítsák a mindenható Istent, és hálát adjanak neki azért, hogy az idén ezt lehetővé tette.

A szentmisét bemutató Szabó Ervin váradolaszi plébános prédikációjában felidézte, hogy az elmúlt rendszerben raktárként használták a kápolnát. Ahogyan akkoriban tele volt rozoga padokkal, úgy most a jelenlevők is elhozták “összetört” szívüket, lelküket, kérve a Jóistent, hogy “javítsa meg”. Ő segítsen abban, hogy egymásnak jó testvérei legyenek, s a legfőbb parancsolatot, a szeretet parancsát meg tudják valósítani – fogalmazott a szónok, majd hozzátette: mindnyájan tapasztalhatjuk, hogy Szent László értünk közbenjár, oltalmaz és védelmez bennünket, hiszen bár a Kárpát-medencében mostanában nagy viharok tombolnak, a szélsőséges időjárás minket általában elkerül. Sokatmondó ugyanakkor a szent királynak a menedékházban található szobra: előre tekint, illetve egy kicsit srégen felfelé is, mintegy vigasztal minket, mintha azt mondaná: ne legyünk pesszimisták, hanem inkább az égre emeljük a tekintetünket, bizakodjunk, mert van jövőnk. Azt is kiemelte ezután a lelkipásztor, hogy a szeretet gyógyító erővel bír, egy közelmúltbeli személyes élményével illusztrálva ezt. “Úgy maradunk meg itt Nagyváradon, ha összefogunk, a másikban a testvért látjuk, s együtt tudunk örülni” – nyomatékosította.

A kántori szolgálatot Mosoni Erika látta el, a perselyadományokkal a Szent Angéla-ház gyermekeinek nyaraltatását támogatják.

Forrás: Bihari Napló / Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

VIDEO

Nagyvárad

Nyári gyerektáborok a Kanonok soron

Százhúsz gyermeket foglalkoztattak 2021. július 5-9. között a nagyváradi Kanonok soron zajló két gyermektáborban: ötven résztvevője volt az Egyházmegyei Zeneközpont vezetője, Oláh Gabriella és munkatársai által szervezett Zenetábornak, míg a Partiumi Háló Egyesület gyermektáborát hetvenen látogatták a hét folyamán. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával szervezett gyermekfoglalkozások helyszínét képezte a székesegyház előtti tér, a palota […]

Átadták Nagyváradon a magyar zarándokházat

Új magyar zarándokházat áldott meg Böcskei László megyés püspök kisebb ünnepség keretében kedden, 2021. július 6-án. Az új létesítmény, amelyet a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egykori papnevelő intézetének épületében hoztak létre, az egyházmegye pasztorális- és kulturális központjának fontos részét fogja képezni. A Magyar Kormány támogatásával 2017-ben megkezdett felújítási munkálatok lehetővé tették az ingatlan korszerűsítését, vendégszobák, […]

Plébániák

Legyetek béketűrők! – Folytatódott a Szent József nagykilenced

A hetedik imaalkalommal folytatódott az idei nagykilenced július 21-én, szerdán 18 órától a nagyváradi Szent József-telepi templomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Karácson Tibor, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója volt, akinek a munkatársai is közreműködtek az imaest folyamán. A Ferenc pápa által meghirdetett Szent József-évben, a januártól szeptemberig terjedő időszakban, minden hónap harmadik szerdáján különleges […]

Dicsérjétek az Urat! – beszámoló a micskei biblia- és gitártáborról

A személyes találkozások és a gyermekek öröme arra motivál, hogy jövőre is szervezzük meg ezt a sikeres biblia- és gitártábort – meséli lelkesen telefonon Mihály Balázs micskei plébános. Július 15-18. között élettel, gyerekzsivajjal telt meg a plébánia és környéke, voltak résztvevők, akik „a jókedv hírére” menet közben csatlakoztak a csapathoz. Az első napok hangulatát Kosztándi […]

Iskola

Hitoktatók évértékelő „zöld” napja

Tematikus kirándulás keretében értékelték ki az elmúlt tanév tapasztalatait a nagyváradi egyházmegye hitoktatói pénteken, július 2-án. Böcskei László megyés püspök kezdeményezésére és kíséretében indultak útnak, hogy Körösrév és Vársonkolyos természeti csodáinál megpihenve a teremtést dicsérő didaktikai foglalkozással, majd e rendhagyó időszak kihívásainak, nehézségeinek és örömeinek megosztásával töltsék a napot. A „téma” maga a természet volt, […]

Elballagott a Szent László Líceum két nyolcadikos osztálya

A székesegyház előtt pénteken, 2021. június 11-én bemutatott hálaadó szentmisével ballagott el a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum VIII. A (osztályfőnöknő Nagy Enikő) és VIII. B (osztályfőnöknő Dulău Dianna) osztálya. Rövid prédikációjában Szabó Ervin, a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum lelki vezetője három tanáccsal látta el a ballagókat, melyeket, ha betartanak, […]

Szerzetesek

Dr. Károly József Iréneuszra emlékeztek a váradi premontrei préposti széktemplomban

Dr. Károly József Iréneusz premontrei kanonok, fizikus, tudós emlékmiséjét tartották szombaton, 2021. március 13-án, a nagyváradi premontrei préposti széktemplomban. A járványhelyzetre való tekintettel a szentmisét követő ünnepi beszédek és a koszorúzás elmaradtak. Az ünnepi alkalom a premontreiek jubileumának évében kiemelt eseménynek számított. A szentmisét bemutató Fejes Rudolf Anzelm apát, prépost-prelátus a bevezető részben azt emelte […]

A Megszentelt Élet Világnapját ünnepelték a nagyváradi székesegyházban

A szerzetesek és szerzetesnők iránti különleges gondoskodása jeléül Szent II. János Pál pápa 1997-ben február 2-át, Urunk bemutatásának ünnepét a Megszentelt Élet Világnapjává rendelte. A járványügyi előírásokra való tekintettel, eltérve az előző évek gyakorlatától, idén nem ünnepeltek közösen a váradi római és görögkatolikus egyházmegyék szerzetesei. Tegnap délben a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye papjai, szerzetesei és […]

Caritas

Megnyílt Nagyváradon a Caritas Catolica járóbeteg szakellátási központja

Rajna József igazgató vezette be csütörtökön, 2021. június 10-én a Caritas Catolica nagyváradi székházában megtartott nyitóünnepséget, amelyen köszöntötte a jelenlevőket, elsőként Böcskei László megyés püspököt, majd felvázolta, hogy egy szolgáltatásfejlesztésről van szó, hiszen a Caritas Catolica – bár apró lépésekkel – folyamatosan törekszik a már meglévő szociális jellegű szolgálatainak a jobbá tételére, újabb szolgáltatások biztosítására, […]

Segélyakciókkal készülnek Húsvét ünnepére

„Keresztény vagyok, embertársaim szenvedéséből én is részt kérek” – hangzott el a nagyváradi Caritas Catolica munkatársainak keresztúti ájtatosságán melyet Egeli József plébános, aligazgató vezetett az elmúlt héten. Ebben a lelkületben készültek a Caritas munkatársai a feltámadás ünnepére. A húsvéti előkészületnek pedig fontos része, hogy közös erőfeszítéssel a szokásosnál is több elesett emberen és rászoruló közösségen […]

Portré

A legjobb dolog a létezés

Hangja bizalommal, élettel teli – nemcsak a telefonban, hanem a rádió mikrofonja mögül is. A két évvel ezelőtti október megváltoztatta mindennapjait: ahogyan ő fogalmaz, egy „átmeneti időszakot” él, élnek meg családjával, miután őt pajzsmirigydaganattal diagnosztizálták. „A legjobb dolog a létezés” – mondja ezt családanyaként, akinek az elmúlt két évben elég sok oka lehetne a panaszra… […]

„Ha örömöt akarsz nekem szerezni, akkor lépjél be egy szemináriumba”

Ahogyan mostanság is, a rendszerváltozást követő évtizedben is sokan kerestek maguknak állást Nyugaton. Nem mindennapos eset azonban az, hogy valaki a 40. életévéhez közeledve úgy döntsön: felhagy addigi világi életével, hazatér, szemináriumba vonul és a továbbiakban Isten szolgálatába áll. Hogy mi késztette erre a néhány héttel ezelőtt a székesegyházban áldozópappá szentelt Vánkos Alexandrut, az alábbi […]

zarándoklat

Ökumenikus zarándoklat Székelyhídról Álmosdra

Október közepén, egy gyönyörű őszi hétvégén, Székelyhídon, a Stubenberg kastélyban működő Gyermek Jézus Otthonban, az önmagukat és egymást jobban megismerni kívánók találkoztak egy Böjte Csaba testvér által vezetett programon, 2019. október 11-12. között. A péntek délután kezdődő együttlét első témája az önismeret volt, a második pedig zsákutcák a szerelemben. Egyéni beszélgetésre is lehetőség nyílt Csaba […]

Megnyitották a Rendkívüli Missziós Hónapot a nagyváradi egyházmegyében

Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére csütörtökön, 2019. október 3-án, a nagyváradi székesegyházban 18.00 órakor – a magyar szentek ereklyéit magába foglaló, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének jelenlétében – bemutatott szentmisében, Böcskei László megyés püspök megnyitotta a Ferenc pápa által szorgalmazott Rendkívüli Missziós Hónapot a nagyváradi egyházmegyében. A szentmisén koncelebrált Virgil Bercea görög katolikus püspök […]

szentjobb

Új óvoda alapkövét tették le Szentjobbon

Az építkezést Magyarország kormánya Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának keretében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszírozza. A támogatás értéke közel 121 millió forint, a beruházási futamidő az első kapavágástól számított egy év. Az ünnepség hálaadó szentmisével kezdődött a szentjobbi templomban 2019. október 10-én, ahol Májernyik Mihály apátplébános köszöntötte az egybegyűlteket. Megjegyezte: ahogyan […]

Bringás zarándoklat Szentjobbra

Idén volt második alkalommal, hogy szeptember 15-én hálós fiatalok és a Szent László Római Katolikus Líceum diákjai és tanárai kerékpáron zarándokoltak a szentjobbi Kisboldogasszony egyházmegyei búcsúra. Nyolc órakor indult a búcsús karaván Nagyváradról, majd festői tájakon, a Hegyközön át, mintegy 40 km-es útvonalon 11.00 órakor érkeztek Szentjobbra. Igen nagy élményt jelentett a csapat számára a […]

koncert

varadszollos_sarosi_koncert_2016

Debreceni orgonaművész Váradszöllősön

Sárosi Dániel, debreceni orgonaművész örvendeztette meg játékával és egy gondosan felépített programmal a nagyváradi orgonamuzsika iránti érdeklődőket 2019 október 4-én, pénteken, 19.00 órától a váradszöllősi plébániatemplomban. Az orgonaest három szerző művei köré csoportosulva adtak átfogó képet a 20. század stílusirányzatainak sokszínű gazdagságáról és egymásra való hatásáról. Elsőként Paul Hindemith (1895-1963) a II. szonátája került bemutatásra. […]

Bukaresti orgonista Váradszöllősön

Costea Marcel Octav bukaresti orgonaművész előadását hallgathatta meg az orgonamuzsika iránt is érdeklődő közönség a váradszöllősi plébániatemplomban pénteken, 2019. szeptember 27-én, 19.00 órakor. Az előadás a Váradszöllősi Zenei Estek sorozat újabb koncertjét jelentette. Az orgonaest gerincét többségében későromantikus szerzők kompozícióinak megszólaltatása képezte. Elsőként Max Reger (1873-1916) német zeneszerző, orgonista, akit sokan Brahms és Schönberg művészete […]

Hitoktatás

Hitoktatók online szentségimádási lánca

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki felkészülés jegyében indult az a szentségimádási lánc, amely a gyulafehérvári főegyházmegye, a szatmári, a váradi és a temesvári egyházmegye hitoktatóit és az ő neveltjeiket kapcsolja össze. A sort a váradi egyházmegye pedagógusai és diákjai által szervezett február 4-i alkalom nyitotta. Közülük 41-en jelentkeztek arra, hogy a János evangéliuma […]

Alkotói pályázatok az Eucharisztia-tisztelet jegyében

A hittan.ro honlap szerkesztősége pályázatot hirdet a gyulafehérvári, szatmári, nagyváradi és temesvári egyházmegyék I–IV. és V–XII. osztályos diákjai részére. A pályázatok célja, hogy a diákok az Oltáriszentséghez közelebb kerülve készüljenek a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Az elemi osztályosok pályázatának tárgya egy vagy legtöbb három, Az Oltáriszentség és a családom témában készült képzőművészeti alkotás. Az […]

ifjúság

Keresztény focikupa Tasnádon

Az ifjúsági és gyermekprogramok keretében idén első alkalommal került megszervezésre Tasnádon a Keresztény Focikupa, amelyet a Tasnádi Római Katolikus plébánia a Bethlen Gábor Alap anyagi támogatásával szervezett. Tasnádon és a környékbeli falvakban is jelentős probléma az egyházközség létszámának rohamos apadása. Ez a számszerű adat az ifjak korosztályán mérhető fel leginkább. Célunk és egyben kötelességünk a […]

Ministránsok alkották a szentségtartót

„Örüljetek az Úrban mindenkor!“ (Fil 4, 4) mottóval szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség 2019. szeptember 28-án, szombaton a X. Egyházmegyei Ministránstalálkozót, melynek idén is a margittai római katolikus egyházközség adott otthont. A találkozó egyik fő célja az volt, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- […]

találkozó

Sajtóapostolok találkoztak Nagyváradon

Első ízben találkoztak külhonban a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) és a Magyar Kurír szervezésében sajtóapostolok, országos, egyházmegyei és plébániai médiumok, nyomtatott és elektronikus sajtó, rádiók, honlapok, portálok munkatársai a Kárpát-medence minden részéből. Nagyváradon tartották a képzési hétvégét 2019. október 4-6. között. A sajtóapostolok tizennyolcadik találkozójának helyszíne a nagyváradi ifjúsági és kulturális központ, a Posticum volt. Hátsó kapu […]

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje a nagyváradi egyházmegyében

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) fontos előkészületi lehetősége a missziós keresztfogadása az egyházmegyék plébániáin. Ilyen értelemben a NEK irodával egyeztetve egyházmegyénkben is három plébánián fogadhatjuk a missziós keresztet. A missziós kereszt első állomása Kárásztelken volt, ahol a hívek, Nagy Jácint helyi plébános vezetésével ünnepélyesen fogadták azt 2019. október 1-én, 15.00 órakor. Sövér István zilahi […]

képzés

Sajtóapostolok találkoztak Nagyváradon

Első ízben találkoztak külhonban a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) és a Magyar Kurír szervezésében sajtóapostolok, országos, egyházmegyei és plébániai médiumok, nyomtatott és elektronikus sajtó, rádiók, honlapok, portálok munkatársai a Kárpát-medence minden részéből. Nagyváradon tartották a képzési hétvégét 2019. október 4-6. között. A sajtóapostolok tizennyolcadik találkozójának helyszíne a nagyváradi ifjúsági és kulturális központ, a Posticum volt. Hátsó kapu […]

Ministránsok alkották a szentségtartót

„Örüljetek az Úrban mindenkor!“ (Fil 4, 4) mottóval szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség 2019. szeptember 28-án, szombaton a X. Egyházmegyei Ministránstalálkozót, melynek idén is a margittai római katolikus egyházközség adott otthont. A találkozó egyik fő célja az volt, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- […]

Háló

A felvidéki füleken voltak a partiumi hálós fiatalok

„Az előrejutás titka az elindulás” mottó köré épült az idei 12. Kárpát- medencei Ifjúsági Háló Találkozó, melyet sok év után második alkalommal szerveztek a Felvidéken, ezúttal Füleken. A találkozó az ismerkedés és a csapatépítés szellemében, illetve az egyházon belüli szorosabb együttműködés jegyében telt. Kovács Zsuzsanna, szervező, a Háló mozgalom tagja a programot ismertette: „Pénteken volt […]

család

Az egyházmegye családreferensei találkoztak Nagyváradon

A nagyváradi egyházmegye családreferensei (papok és házaspárok) találkoztak 2019. szeptember 21-én, szombaton 10.00 órától az Egyházmegyei Pasztorális Központban. A jelenlevők a jövőre vonatkozó tervekről, a családok aktívabb bekapcsolódásának lehetőségeiről tartottak egyeztetést. A találkozón résztvevő házaspárok nagy része már jól ismerte egymást korábbi rendezvényeken való találkozások folytán, azonban voltak olyanok is, akik nemrégiben kapcsolódtak be a […]

missziós kereszt

Szentmise boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) fontos előkészületi lehetősége a missziós keresztfogadása az egyházmegyék plébániáin. Ilyen értelemben, a NEK irodával egyeztetve, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében is három plébánián fogadták a missziós keresztet. Ennek első állomása Kárásztelken volt, ahol a hívek, Nagy Jácint helyi plébános vezetésével ünnepélyesen fogadták azt 2019. október 1-én. Másnap, október 2-án […]

Megnyitották a Rendkívüli Missziós Hónapot a nagyváradi egyházmegyében

Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére csütörtökön, 2019. október 3-án, a nagyváradi székesegyházban 18.00 órakor – a magyar szentek ereklyéit magába foglaló, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének jelenlétében – bemutatott szentmisében, Böcskei László megyés püspök megnyitotta a Ferenc pápa által szorgalmazott Rendkívüli Missziós Hónapot a nagyváradi egyházmegyében. A szentmisén koncelebrált Virgil Bercea görög katolikus püspök […]

CER

A Romániai Püspöki Konferencia őszi ülését tartották Nagybányán

Az ország római- és görögkatolikus püspökei a Romániai Püspöki Konferencia napokban tartott ülésén kiértékelték Ferenc pápa hazánkban tett történelmi látogatását, illetve azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül az ő jelenléte és tanítása maradandó gyümölcsöket hozhat számunkra. Az ülés munkálatai 2019. szeptember 25-27. között zajlottak Nagybányán, házigazdája pedig a Máramarosi Görögkatolikus Egyházmegye volt. Első alkalommal vett részt […]

Romániai Püspöki Konferencia

A Romániai Püspöki Konferencia őszi ülését tartották Nagybányán

Az ország római- és görögkatolikus püspökei a Romániai Püspöki Konferencia napokban tartott ülésén kiértékelték Ferenc pápa hazánkban tett történelmi látogatását, illetve azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül az ő jelenléte és tanítása maradandó gyümölcsöket hozhat számunkra. Az ülés munkálatai 2019. szeptember 25-27. között zajlottak Nagybányán, házigazdája pedig a Máramarosi Görögkatolikus Egyházmegye volt. Első alkalommal vett részt […]

Mária Rádió

„Új párbeszéd Istennel” – Diakónusszentelés a római Pápai Német-Magyar Kollégiumban

Örömünnepre virradt a római Pápai Német-Magyar Kollégium közössége 2019. október 1-jén, kedden. A római tanévkezdésre való tekintettel – a sokéves hagyománytól eltérően – az idén először október első napjára, Lisieux-i Szent Teréz ünnepére került a kollégiumban szokásos diakónus-és papszentelés időpontja. Ezen a napon Vankos Alex, a Nagyváradi Egyházmegye papnövendéke nyerte el az egyházi rend szentségének […]

Világszintű rózsafüzér ima a rendkívüli missziós hónapban

Október hónapot Ferenc pápa rendkívüli missziós hónapnak nyilvánította. Óhaja, hogy ebben az időszakban az egész Egyház szerte a nagyvilágon, minden egyes keresztény, vagyis minden megkeresztelt ember megtapasztalja, hogy ez egy intenzív és gyümölcsöző kegyelmi alkalom, támogassa a missziós kezdeményezéseket, mindenekelőtt az imádságot, mely minden missziós tevékenység lelke, és újjáéledjen benne a missziós lelkesedés, hogy az […]

rózsafűzér

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje a nagyváradi egyházmegyében

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) fontos előkészületi lehetősége a missziós keresztfogadása az egyházmegyék plébániáin. Ilyen értelemben a NEK irodával egyeztetve egyházmegyénkben is három plébánián fogadhatjuk a missziós keresztet. A missziós kereszt első állomása Kárásztelken volt, ahol a hívek, Nagy Jácint helyi plébános vezetésével ünnepélyesen fogadták azt 2019. október 1-én, 15.00 órakor. Sövér István zilahi […]

Világszintű rózsafüzér ima a rendkívüli missziós hónapban

Október hónapot Ferenc pápa rendkívüli missziós hónapnak nyilvánította. Óhaja, hogy ebben az időszakban az egész Egyház szerte a nagyvilágon, minden egyes keresztény, vagyis minden megkeresztelt ember megtapasztalja, hogy ez egy intenzív és gyümölcsöző kegyelmi alkalom, támogassa a missziós kezdeményezéseket, mindenekelőtt az imádságot, mely minden missziós tevékenység lelke, és újjáéledjen benne a missziós lelkesedés, hogy az […]

Róma

„Új párbeszéd Istennel” – Diakónusszentelés a római Pápai Német-Magyar Kollégiumban

Örömünnepre virradt a római Pápai Német-Magyar Kollégium közössége 2019. október 1-jén, kedden. A római tanévkezdésre való tekintettel – a sokéves hagyománytól eltérően – az idén először október első napjára, Lisieux-i Szent Teréz ünnepére került a kollégiumban szokásos diakónus-és papszentelés időpontja. Ezen a napon Vankos Alex, a Nagyváradi Egyházmegye papnövendéke nyerte el az egyházi rend szentségének […]

Diakónusszentelés Róma

„Új párbeszéd Istennel” – Diakónusszentelés a római Pápai Német-Magyar Kollégiumban

Örömünnepre virradt a római Pápai Német-Magyar Kollégium közössége 2019. október 1-jén, kedden. A római tanévkezdésre való tekintettel – a sokéves hagyománytól eltérően – az idén először október első napjára, Lisieux-i Szent Teréz ünnepére került a kollégiumban szokásos diakónus-és papszentelés időpontja. Ezen a napon Vankos Alex, a Nagyváradi Egyházmegye papnövendéke nyerte el az egyházi rend szentségének […]

NEK

Szentmise boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) fontos előkészületi lehetősége a missziós keresztfogadása az egyházmegyék plébániáin. Ilyen értelemben, a NEK irodával egyeztetve, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében is három plébánián fogadták a missziós keresztet. Ennek első állomása Kárásztelken volt, ahol a hívek, Nagy Jácint helyi plébános vezetésével ünnepélyesen fogadták azt 2019. október 1-én. Másnap, október 2-án […]

Megnyitották a Rendkívüli Missziós Hónapot a nagyváradi egyházmegyében

Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére csütörtökön, 2019. október 3-án, a nagyváradi székesegyházban 18.00 órakor – a magyar szentek ereklyéit magába foglaló, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének jelenlétében – bemutatott szentmisében, Böcskei László megyés püspök megnyitotta a Ferenc pápa által szorgalmazott Rendkívüli Missziós Hónapot a nagyváradi egyházmegyében. A szentmisén koncelebrált Virgil Bercea görög katolikus püspök […]

rendkívüli missziós hónap

Megnyitották a Rendkívüli Missziós Hónapot a nagyváradi egyházmegyében

Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére csütörtökön, 2019. október 3-án, a nagyváradi székesegyházban 18.00 órakor – a magyar szentek ereklyéit magába foglaló, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének jelenlétében – bemutatott szentmisében, Böcskei László megyés püspök megnyitotta a Ferenc pápa által szorgalmazott Rendkívüli Missziós Hónapot a nagyváradi egyházmegyében. A szentmisén koncelebrált Virgil Bercea görög katolikus püspök […]

Bogdánffy Szilárd

Boldog Bogdánffy Szilárd szülőfalujában imádkozott Böcskei László püspök

Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök szülőfalujában, Feketetón október első vasárnapján hagyományosan zarándoklattal emlékeznek meg a település híres szülöttjéről, amelynek csúcspontja az ünnepi szentmise. A nap folyamán a zarándoklat résztvevői elimádkozták a rózsafüzért, majd két oroszlámosi hittanos – Súly Evelin és Vivien – felolvasta Bogdán József: Feketetó kis falumnak című írását. Az ünnepi szentmisét Böcskei László […]

Szentmise boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) fontos előkészületi lehetősége a missziós keresztfogadása az egyházmegyék plébániáin. Ilyen értelemben, a NEK irodával egyeztetve, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében is három plébánián fogadták a missziós keresztet. Ennek első állomása Kárásztelken volt, ahol a hívek, Nagy Jácint helyi plébános vezetésével ünnepélyesen fogadták azt 2019. október 1-én. Másnap, október 2-án […]

média

Sajtóapostolok találkoztak Nagyváradon

Első ízben találkoztak külhonban a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) és a Magyar Kurír szervezésében sajtóapostolok, országos, egyházmegyei és plébániai médiumok, nyomtatott és elektronikus sajtó, rádiók, honlapok, portálok munkatársai a Kárpát-medence minden részéből. Nagyváradon tartották a képzési hétvégét 2019. október 4-6. között. A sajtóapostolok tizennyolcadik találkozójának helyszíne a nagyváradi ifjúsági és kulturális központ, a Posticum volt. Hátsó kapu […]

kiemelt

Ébredj fel! – beszámoló a tasnádszántói gitártáborról

A tasnádszántói plébánián június 30-a és július 4-e között immár IX. alkalommal rendezték meg az egyházmegyei gitártábor. Az idei év mottója: „Ébredj fel!” volt. Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy évről évre egyre több fiatal vesz részt táborunkban. Ebben az évben 86 gyerek jelentkezett, akik a Nagyváradi Egyházmegye különböző pontjairól érkeztek. A tábori oktatás magas színvonaláról a […]