Egyházmegyei Zarándoklati Nap Nagyváradon

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hív mindenkit 2017. május 14-én, Húsvét 5. Vasárnapján, hiszen a helyi hagyomány szerint ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepeljük. A Szent László-Év legkiemelkedőbb eseményének programja az alábbiak szerint alakul:

–         Több mint négy és fél évszázad távollét után reggel 9.00 órakor érkezik meg a nagyváradi székesegyházba a Győrben őrzött Szent László ereklye.

–         A zarándokok fogadása és az ereklyék előtti tisztelet 11.00 óráig folytatódik, amikor elkezdődik az Erdő Péter bíboros által celebrált szentmise, melyen jelen lesz hazánk pápai nunciusa több hazai és külföldi püspök kíséretében.

–         A szentmise után kb. 12.30 órakor kezdődik a körmenet, amely a székesegyházból indul: a nagyváradi Szent László Hermát és a győri ereklyét kórusok és fúvósok kíséretében az első székesegyház helyére, a Vártemplomba visszük, ahol hálaadásul Te Deumot éneklünk.

–         A templomi szertartás után egy Szent László életét bemutató kiállítás megnyitójára kerül sor a Vártemplomban, majd egyéb programok is várják a zarándokokat: az első székesegyház maradványainak megtekintése a Vármúzeumban, a Vár bemutatása, kiállítások látogatása a Várban, a fúvószenekar szabadtéri műsora. A Vár területén étkezési lehetőség is biztosítva lesz.

–         A Vártemplomban 16.30 óráig lehet tisztelegni a Szent László ereklyék előtt, amikor a székeskáptalan tagjai egy hálaadó szentmisét mutatnak be. A szentmise után az ereklyéket megőrzési helyükre, a nagyváradi székesegyházba, ill. Győrbe szállítják majd az illetékesek.

Szeretettel várunk mindenkit egyházmegyénk és városunk ezen nagy ünnepére!