Egymillió csillag a szegénység ellen

A római katolikus Caritas Catolica és a görög katolikus Caritas Eparhial szeretettel meghív mindenkit, hogy a Szegénység elleni küzdelem világnapján, október 17-én, kedden 18 órától az Egymillió Csillag elnevezésű rendezvény keretében egy közös imával, egy mécses szimbolikus meggyújtásával fejezze ki együttérzését a nélkülöző, illetve társadalmi kirekesztettségben élő embertársai iránt. Az érdeklődőket a nagyváradi Szent László téren, a Zöldfa utca kereszteződésénél várják felekezeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.

A mécseseket 18 órától gyújtják meg a résztvevők, majd a két egyház képviselői megáldják azokat. Az eseményt fiatal énekesek műsora fogja kísérni. A szervezők mindenkit szeretettel várnak. Az eseményt „A szegénység elleni küzdelem világnapja” projekt keretében a Bihar Megyei Tanács támogatja a Projektmegvalósítási és Fejlesztési Igazgatóság (DDIP) által.

Az Eurostat 2015-ös tanulmánya szerint Románia lakosságának közel 25%-át fenyegeti a szegénység és a társadalmi lecsúszás veszélye. Ilyen helyzetben az állam által nyújtott szociális támogatás mellett kiemelkedő szerepet játszanak a térségben működő segélyszervezetek, melyek az egészségügyi ellátástól, a szociális gondozáson, tanácsadáson és képzéseken át, egészen az élelmiszer- és ruhacsomagok osztásáig számos módon igyekeznek segíteni a bajbajutottaknak kilábalni a krízishelyzetekből. Ebben nagy szerepet kap az önkéntesség és a lakosság megfelelő informálása a kínált lehetőségekről. Ezért is fontosak a hasonló szolidaritási események.