Miercurea cenușii – începutul Postului Mare

„Calea sărăciei și a privațiunii (postul), privirea și gesturile de iubire față de omul rănit (pomana) și dialogul de fiu cu Tatăl (rugăciunea) ne îngăduie să întruchipăm o credință sinceră, o speranță vie și o caritate laborioasă.“ (mesajul papei Francisc pentru Postul Mare din 2021)

În data de 17 februarie 2021, odată cu Miercurea Cenușii își are începutul perioada de pregătire pentru sărbătoarea Sfintelor Paști, și anume Postul Mare. Este un timp special de post și reculegere, fiind interzise distracțiile publice. Denumirea de Miercurea Cenușii vine de la cenușa folosită ca simbol al căinței încă din timpurile străvechi ale bisericii: preotul presară cenușă pe capul credincioșilor rostind cuvintele: „Adu-ți aminte, omule, că din țărână ești, și în țărână te vei întoarce!” (Geneza 3,19) sau „Întoarceţi-vă de la păcat şi credeţi în Evanghelie.” (Mc 1,15). Cenușa este obținută prin incinerarea crengilor de salcie sfințite în Duminica Floriilor din anul precedent. În această zi sfintele liturghii se vor celebra în Catedrala din Oradea la ora 7.00 respectiv ora 18.00. Ritualul impunerii cenușii va fi celebrat și în cadrul liturghiilor din prima duminică a Postului Mare.

Miercurea Cenușii este zi strictă de post: persoanele cu vârsta între 18 și 60 de ani pot mânca de trei ori și doar o dată pe săturate, iar toți credincioșii peste 14 ani se vor abține de la consumul de carne. În zilele de vineri ale postului mare abținerea de la consumul cărnii este obligatorie.