Miercurea Cenușii – începutul Postului Mare

„Să lepădăm egoismul, privirea țintuită înspre noi înșine și să ne îndreptăm spre Paștele lui Isus; să devenim aproapele fraților și surorilor în dificultate, împărțind cu ei bunurile noastre spirituale și materiale.“ (din mesajul papei Francisc pentru Postul Mare 2019)

În data de 6 martie 2019, odată cu Miercurea Cenușii își are începutul perioada de pregătire pentru sărbătoarea Sfintelor Paști, și anume Postul Mare. Este un timp special de post și reculegere, fiind interzise distracțiile publice. Denumirea de Miercurea Cenușii vine de la cenușa folosită ca simbol al căinței încă din timpurile străvechi ale bisericii: preotul face semnul crucii pe fruntea credincioșilor cu cenușa obținută prin incinerarea crengilor de salcie sfințite în Duminica Floriilor din anul precedent, rostind cuvintele: „Adu-ți aminte, omule, că din țărână ești, și în țărână te vei întoarce!” (Geneza 3,19) sau „Întoarceţi-vă de la păcat şi credeţi în Evanghelie.” (Mc 1,15) Sfintele liturghii se vor celebra în Catedrala din Oradea la ora 7.00 respectiv ora 18.00. Ritualul impunerii cenușii va fi celebrat și în cadrul liturghiilor din prima duminică a Postului Mare.

Miercurea Cenușii este zi strictă de post: persoanele cu vârsta între 18 și 60 de ani vor mânca numai de trei ori, doar o dată pe săturate, iar cei peste 14 ani se vor abține de la consumul de carne.

Miercurea Cenușii – începutul Postului Mare

„Postul Mare este o perioadă a reînnoirii pentru Biserică, pentru comunități și pentru fiecare credincos în parte, într-o lume caracterizată de egoism și indiferență de nivel mondial.“ (din mesajul papei Francisc pentru Postul Mare 2018)

În data de 14 februarie 2018, cu Miercurea Cenușii își are începutul perioada de pregătire pentru sărbătoarea Sfintelor Paști, și anume Postul Mare. Este un timp special de post și reculegere, fiind interzise distracțiile publice. Denumirea de Miercurea Cenușii vine de la cenușa folosită ca simbol al căinței încă din timpurile străvechi ale bisericii: preotul face semnul crucii pe fruntea credincioșilor cu cenușa obținută prin incinerarea crengilor de salcie sfințite în Duminica Floriilor din anul precedent, rostind cuvintele: „Adu-ți aminte, omule, că din țărână ești, și în țărână te vei întoarce!” (Geneza 3,19) sau „Întoarceţi-vă de la păcat şi credeţi în Evanghelie”. (Mc 1,15) Ritualul impunerii cenușii va fi celebrat și în cadrul liturghiilor din prima duminică a Postului Mare.

Miercurea Cenușii – începutul Postului Mare

„Creștinul este chemat să se întoarcă la Dumnezeu «din toată inima» ca să nu se mulțumească cu o viață mediocră, ci să crească în prietenia cu Domnul.“ (din mesajul papei Francisc pentru Postul Mare 2017)

În data de 1 martie 2017, cu Miercurea Cenușii își are începutul perioada de pregătire pentru sărbătoarea Sfintelor Paști, și anume Postul Mare. Este un timp special de post și reculegere, fiind interzise distracțiile publice. Denumirea de Miercurea Cenușii vine de la cenușa folosită ca simbol al căinței încă din timpurile străvechi ale bisericii: preotul face semnul crucii pe fruntea credincioșilor cu cenușa obținută prin incinerarea crengilor de salcie sfințite în Duminica Floriilor din anul precedent, rostind cuvintele: „Adu-ți aminte, omule, că din țărână ești, și în țărână te vei întoarce!” (Geneza 3,19) sau „Întoarceţi-vă de la păcat şi credeţi în Evanghelie”. (Mc 1,15) În această zi sfintele liturghii în Catedrala Episcopală din Oradea se vor oficia conform orarului din timpul săptămânii, respectiv dimineața la orele 7.00 și seara la orele 18.00. Ritualul impunerii cenușii va fi făcut și în cadrul liturghiilor din prima duminică a Postului Mare.

Miercurea Cenușii este zi de post și abstinență, zi în care credincioșii cu vârsta între 18 și 60 de ani mănâncă numai de trei ori, o singură dată pe săturate, iar de la 14 ani nu se consumă mâncăruri din carne.