Sesiunea de toamnă a CER

În perioada 18-20 septembrie 2017, la Iași se va desfăşura Conferinţa Episcopilor din România (CER), care va aduna episcopii romano-catolici şi greco-catolici din ţară.
Cea de a 63-a sesiune plenară va fi onorată de prezenţa ambasadorului Vaticanului la Bucureşti, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía – nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, şi de prezenţa Mons. Dario Vigano – prefect al Secretariatului pentru Comunicaţii Sociale al Sfântului Scaun. De asemenea, la acest eveniment va participa şi episcopul romano-catolic de Chişinău, Excelenţa Sa Anton Coşa.
Întâlnirea episcopilor catolici înseamnă ocazie de comunicare, dezbatere şi colaborare pentru abordarea unor teme sau soluţionarea unor probleme de actualitate aflate pe agenda discuţiilor în plen şi pe secţiuni.
Munca de reflecţie se va împleti zilnic cu rugăciunea şi cu celebrarea sfintei Liturghii. Episcopii vor celebra două Liturghii solemne în catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi: luni, 18 septembrie, la ora 18.30, în rit latin; marţi, 19 septembrie, ora 7.30, în rit bizantin. Marţi după-amiază (19 septembrie), episcopii vor vizita localitatea Cotnari, unul dintre centrele importante vechi catolice moldoveneşti. Odinioară aici erau patru biserici catolice, o şcoală latină, o bibliotecă de curte şi un proiect de academie. Una dintre cele patru biserici era cea mare, gotică, de piatră (sec. al XV-lea), ale cărei ruine se văd şi azi.
Conferinţa Episcopilor din România, instituţie bisericească permanentă, a luat fiinţă la 16 martie 1991 şi îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România. Aceasta este un instrument de colegialitate, menit să-i ajute pe episcopii unui teritoriu să desfăşoare cât mai cu folos slujirea lor. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune obişnuită, primăvara şi toamna.