Zi de Pelerinaj Diecezan

Cea de a V-a Duminică de Paști este Zi de Pelerinaj Diecezan pentru cinstirea  Sfântului Rege Ladislau, întemeietor și patron al Diecezei de Oradea. Astfel în data de 29 aprilie 2018, va avea loc pelerinajul la Catedrala Episcopală, unde este păstrată relicva Sfântului Rege.

Programul va începe la ora 10.00 cu întâmpinarea pelerinilor. Sfânta liturghie arhierească va fi celebrată la ora 11.00 de către Excelența Sa Palánki Ferenc, episcop diecezan de Debrecen-Nyíregyháza, cel care va rosti și predica, urmată de procesiunea tradițională cu relicva sfântului rege.

Sunt aşteptaţi la această ocazie de rugăciune toţi cei care, prin mijlocirea patronului Diecezei doresc să aducă mărturia credinţei lor pentru binele şi prosperitatea spirituală a întregii comunităţi.

Zi de pelerinaj diecezan

Pentru cinstirea Sfântului Rege Ladislau, întemeietor și patron al Diecezei de Oradea, cea de a V-a duminică de Paște a fost proclată în Dieceza Romano-Catolică de Oradea zi de pelerinaj diecezan. În data de 24 aprile 2016, va avea loc pelerinajul la Catedrala Episcopală unde se păstrează relicva Sfântului Rege, în cinstea Sfântului Ocrotitor al Diecezei. Pelerinajul oferă prilej de reînnoire a angajamentul în urmarea  exemplului Sfântului Ladislau pentru promovarea valorilor creștine, într-o mărturisire autentică a credinţei.  

Programul acestui eveniment de seamă din viața Diecezei și al orașului va începe la orele 10.00 cu întâmpinarea pelerinilor. Sfânta liturghie arhierească  la care au fost invitați pe lângă credincioșii, preoții, călugării de pe teritoriul diecezei și pelerini din diecezele învecinate, va începe la orele 11.00.

Sfânta liturghie va fi urmată de procesiunea tradițională cu relicviile Sfântului Ladislau, prin care credincioșii își vor exprima în mod vizibil credința, invocând mijlocirea Sfântului Rege. Se va porni de la Catedrala Romano-Catolică, cu ocolirea parcului Petőfi și înapoi la Catedrală.

Colectele bănești adunate cu ocazia acestei sărbători vor fi oferite la cererea Sfântului Părinte papa Francisc credincioșilor din Transcarpatia-Ucraina.